Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Přes 400 km/h na dálnici. Český miliardář vzal své Bugatti Chiron na rychlostní test do Německa

Jan Zajíc
Diskuze (72)

Podnikatel a developer Radim Passer, jeden z nejbohatších Čechů, má slabost pro hodně rychlá auta.

I proto má aktuálně v garáži Bugatti Chiron Sport. Nejde přitom o jeho první "bugattku", Passer si před lety pořídil už Veyron. A dokonce s ním v květnu roku 2015 na německé dálnici vytvořil rekord: dosažených 402,5 km/h znamenalo nejvyšší zaznamenanou rychlost na veřejné silnici.

V červenci letošního roku se Passer pustil do podobného dobrodružství, nyní ale už s novým Chironem Sport. Modrý kousek s dvoutónovým lakováním karoserie v doprovodu dalších exotických sportovních opět vyrazil do Německa.

Stejně jako v roce 2015, i tentokrát padla volba na zhruba 10 kilometrů dlouhý, přehledný, široký a rovný úsek dálnice A2 u Wittenbergu mezi Berlínem a Hannoverem. Cílem bylo zjistit, na jakou rychlost se Chiron na Autobahnu může dostat. Ještě před cestou auto absolvovalo důkladnou prohlídku ve francouzském Molsheimu, sídle automobilky Bugatti. Ta potvrdila, že vůz je na rychlostní zkoušku připraven.

Aby byl pokus co nejbezpečnější a proběhl v minimálním provozu, vyrazil Passer na dálnici v neděli a brzy ráno, ještě před pátou hodinou. A výsledek? Chiron Sport se podle palubního rychloměru rozjel na 414 km/h! Jak naznačují záběry přímo z kabiny, které jsou součástí videa o této netradiční akci, Bugatti zrychlovalo až neuvěřitelně lehce. Je úžasné sledovat, jak rychle se mění čísla na tachometru i v tempu nad 300 km/h.

Video se připravuje ...

Pro připomenutí: Chiron Sport pohání čtyřmi turbodmychadly přeplňovaný šestnáctiválec o objemu 8 litrů, který dává nejvyšší výkon 1103 kW (1500 koní). Bugatti udává maximální rychlost 420 km/h.

V roce 2019 Radim Passer časopisu Forbes prozradil, že za Chiron zaplatil asi 3,3 milionu eur, což je v přepočtu podle aktuálního kurzu zhruba 84,15 milionu korun.

Na německé dálnici "Passerova parta" otestovala také Porsche 911 Turbo, Lamborghini Aventador a Bentley Flying Spur. I jejich jízdy prý ještě uvidíme.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (72)

Doporučujeme

2. 12. 2021 13:40
uf uf....
..sialene citanie......snad mu nik nezoberie dalsieho syna.... :-O
Avatar - trapid
2. 12. 2021 12:15
Re: ake ma ten pan vyznanie??
https://www.passerinvest.cz/…o-radima-passera
Avatar - trapid
2. 12. 2021 12:10
Re: Jak jinak..
Ty v těch technologiích konkrétně HW+FW+SW, asi moc úspěšný nebudeš, že?
Protože si nedokážu představit být v této činnosti úspěšný a přitom mít tak dlouhé vedení...
Avatar - trapid
2. 12. 2021 12:02
Re: To je zase kecov
To bych od někoho, kdo má v nicku stroj, který má maximálku 2100 km/h, opravdu nečekal... .
Avatar - trapid
2. 12. 2021 11:55
Re: obecny ohrozeni?
Ze zvědavosti - při těch 230 to ještě má snahu zrychlovat nebo je to už vlažné?