Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Audi A8 přejde na elektřinu, může být nejvýkonnějším elektromobilem značky

Dominik Kovář
Diskuze (163)

Elektrická transformace zasáhne v příští generaci také vlajkovou loď německé automobilky. Audi A8 bude výhradně elektromobilem.

Z luxusních německých limuzín je Audi A8 tou poslední, u které se čeká na novou generaci. Jako první z trojice se generační obměny v roce 2020 dočkal Mercedes-Benz třídy S, který má elektrický ekvivalent v podobě modelu EQS

BMW udělalo podobný krok v minulém roce s novou řadou 7 a elektrickou verzí i7, ale narozdíl od rivala ze Stuttgartu oba modely sdílí platformu. U nové generace Audi A8, která má dorazit v roce 2024, je očekávána sázka na jedinou kartu - bude plně elektrická. 

Video se připravuje ...

V příštím roce dorazí model s designovým stylem inspirovaným konceptem grandsphere, což může znamenat, že místo tradičních ostrých hran limuzíny bude mít nová A8 uhlazenější styl karoserie ve formě liftbacku.

Vůz postavený na platformě PPE (Premium Platform Electric) může nabídnout výkon přesahující 700 koní, dojezd více než 700 kilometrů a rychlonabíjení až do výkonu 270 kW. Taková čísla by znamenala, že by se Audi A8 stalo nejvýkonnějším a nejkomfortnějším sériovým vozidlem německé automobilky. Zmíněné hodnoty zatím slouží jako hrubá představa.

Jak byste u prémiové limuzíny očekávali, velké Audi nabídne čistý a přehledný interiér, který bude obsahovat minimum fyzických tlačítek. Sid Odedra, vedoucí designu Audi, nedávno prohlásil, že ve hře jsou také holografické projekce a ovládání pomocí senzorů: “Nedáváme vám méně. Dáváme vám více. S menší porcí fyzické architektury vám dáme více digitálního zážitku.

V příštích letech bude mezi automobilkami nepochybně zuřit boj o největší pokrok v oblasti autonomního řízení. Nová generace modelu A8 bude jistě znamenat další krok kupředu, neočekávejme však, že bude disponovat zatahovacím volantem a pedály, které nabídl koncept grandsphere.

Rok 2024 bude zároveň 30. výročím představení první generace Audi A8. Pohon všech kol s elektrickým řízením stability, hliníková karoserie Audi Space Frame a mnoho dalších luxusních a bezpečnostních prvků bylo to, co před 30 lety nastartovalo úspěšnou éru luxusní limuzíny. Teď je na nové generaci, aby vlajkové lodi z Ingolstadtu navrátila pomalu se vytrácející lesk.

Video se připravuje ...

Dominik Kovář
Diskuze (163)

Doporučujeme

25. 9. 2023 11:34
Re: Teplo
Máte zkušenosti s touto značkou, co tyto, mohly by být taky ok? https://www.akoupelnyatopeni.cz/…mini-sp-px367902
Avatar - posledni_skaut
2. 5. 2023 14:21
Re: Ciste ze zvedavosti
Mě a mé rodině jsou Vaše chutě a potřeby škvrdlat řadící pákou a spalovat Fosilní paliva úplně jedno. Pro nás je daleko důležitější ovzduší a stav planety pro další generace.

Vše co jste popisoval lze s moderním EV zvládnout lehce a s EV z roku 2028 s prstem v nose.

Pokud jste takový sobec, že si to spalovací auto prostě potřebujete kupovat, tak to dělejte až do roku 2035.
Pak už naštěstí budete mít smůlu.
30. 4. 2023 00:49
Re: A vývoj + výrobu tejto A8...
A poslední týdny jen prší a prší. Takže ekoteroristy nedávno předikovaný přerod českomoravské krajiny na savanu se taky odkládá, safra... :-[]
29. 4. 2023 07:54
Re: Proč mají EV takový výkon,
Proc maji spalovaky takovy vykon?

Na jezdeni podle limitu ve vsech zemich krome Nemecka do 130km/h?

U cloveka co pracuje v Nemecku je to jeste obhajitelne. U 99% Cechu a Slovaku ne.
Muj nazor.
29. 4. 2023 00:22
Re: Ciste ze zvedavosti
:-[] :-[] :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: