Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Nissan Leaf by mohl být také jako crossover a SUV

Jan Mička
Diskuze (13)
Nissan Leaf patří k nejúspěšnějším elektromobilům na českém trhu a podobně je tomu i ve světě. Příští generace by proto mohla nabídnout další karosářské varianty.

Současná generace Nissanu Leaf se prodává od roku 2011 a za tu dobu získala celou řadu obdivovatelů. S rostoucí poptávkou klesá cena, a aktuálně lze vůz na českém trhu pořídit od 715.300 Kč. Jistě, za hatchback nižší střední třídy je to stále moc, pokud si ale porovnáme cenu například s elektrickým Volkswagenem Golf (od 915.900 Kč), rozdíl nelze jen tak přehlédnout.

Vůz by se měl v příštích dvou letech dočkat nástupce, jak to ale nyní vypadá, nezůstane pouze u jedné karosářské varianty. K názoru se přiklání výkonný viceprezident Nissanu Trevor Mann, v současnosti je však nejdůležitější zvážit, zda se takový krok vyplatí. Jinými slovy, zda se budou nové karosářské varianty dobře prodávat. Mann neuvedl, o jakých verzích se uvnitř automobilky hovoří, vzhledem k úspěchu modelů Juke a Qashqai by však mohlo jít o crossover a SUV.

Podle dostupných informací bude nový Nissan Leaf reagovat hlavně na jeden z největších problémů elektromobilů – nízký dojezd na jedno nabití. Aktuální verze má lithium-iontový akumulátor o kapacitě 24 kWh, na který může podle technických údajů ujet až 199 kilometrů. Novinka by však měla zvládnout až dvakrát tolik. Podobný osud by pak mohl potkat i elektrickou dodávku e-NV200. Ta totiž se současným Leafem sdílí technický základ a ujede na jedno nabití pouze okolo 160 kilometrů.

Jan Mička
Diskuze (13)
20. 8. 2015 14:39
Re: hmmmm
No ja nevim, mozna, mi to pripada, ze to jeste neni done...
20. 8. 2015 14:23
Re: Už to dojede z Plzně do Ostravy a zpět?
Ano dojede, i v zime, a pokud bude mit tazne, tak i s vozikem. Jen budes muset casteji nabijet. Ale zase pojedes potichu a za 0,4-0,6 CZK/km. NIcmene se obavam, ze ani ta ticha jizda tvou psychiku nenapravi :-)
20. 8. 2015 14:14
Re: Blbci
Model X je sice oznacovan jako SUV, ale s pravymi SUV nemam moc spolecneho. Model X je velky spis proto, aby se do nej pohodlne nastupovalo. Navic to vzpomenuti Modelu X u clanku pod Leafem je trosku mimo, Leaf je (zatim) proti Modelu X tak polovicni velikost :-)
Avatar - Naštvaná Dopravní Značka
Re: Už to dojede z Plzně do Ostravy a zpět?
A můžeš mě říct kdo jezdí z Plzně do Ostravy a zpět v zimě s naloženým přívěsným vozíkem a bez přestávky?
Avatar - pelikoš
29. 7. 2015 12:48
Re: Blbci
to, že se ti suv nelíbí neznamená, že to je omyl. sám jsem vlastnil a byl jsem maximálně spokojen. a taky tady netroubím nikomu, že by se měly zakázat sportovní vozy. kapišto :-!