Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proč vypínáme rádio při parkování? Odpovědí je multitasking

Ondřej Mára
Diskuze (27)

Také při parkování do těsných prostor automaticky ztlumíte nebo vypnete rádio? A víte proč? Odpověď je údajně poměrně jednoduchá.

Poslouchání hudby při řízení, ačkoliv působí naprosto přirozeně, je jistá forma multitaskingu, jak uvádí Mel Magazine s odkazem na knihu „Brain Briefs“, jejímž autorem je kognitivní vědec Art Markman. Za běžných situací nám to ale příliš nevadí.

Řízení totiž není pro mozek údajně zas tak náročné a poslouchat při něm hudbu nám prý nezabírá naše mentální kapacity plně, uvádí v knize Markman. Některé studie pak dokonce tvrdí, že za jistých podmínek může hudba pomoci řidiči plynout s provozem.

Poslouchání hudby při řízení ale podle Markmana není klasickým multitaskingem – mozek se totiž nevěnuje současně řízení a poslechu hudby, ale plynule přeskakuje mezi činnostmi. I proto je prý poslouchání hudby za volantem mnohem menší problém, než například telefonování za volantem.

Při poslechu hudby si totiž mozek může dovolit hudbu na chvíli ignorovat, zatímco při telefonování je potřeba neustále vnímat a udržovat konzervaci, což ale může být obtížné například na rušných křižovatkách.

Video se připravuje ...

Střídání mezi řízením a poslechem hudby přitom po většinu času není problémem a mozek si to může dovolit, aniž by došlo k nehodě. Jenže jakmile se řidič potřebuje více soustředit na řízení, například na parkovišti nebo při dojíždění kolony, mozek už nemá kapacitu na neustále přeskakování a potřebuje se soustředit pouze na jednu věc.

Právě to bývá situace, kdy mnohdy naprosto automaticky saháme po voliči hlasitosti a hudbu minimálně ztlumíme, nebo úplně vypneme. Podobně se přitom řada řidičů chová například i v momentě, kdy začne pršet. Jakmile totiž řidič neodstraní zbytečná rozptýlení, není schopen se plně soustředit pouze na jednu věc – tedy v tomto případě řízení nebo parkování.

Ondřej Mára
Diskuze (27)

Doporučujeme

6. 10. 2021 07:20
Re: Aké rádio?
počůvaj ved motor Pragy V3S krásně znie
5. 10. 2021 06:46
vypínání radia
radio vypínám, abych slyšel jak si při couvání pářu bok
Avatar - curwasportiva
29. 9. 2021 05:53
Re: Aké rádio?
Ano poslouchat motor pri nekolikahodinove jizde na tempomat je vrchol soferskeho umeni :-[]
28. 9. 2021 08:47
Aké rádio?
V aute rádio nezapínam. Počúvam motor, ten hrá najkrajšie pesničky. A mám pod kontrolou, ako pracuje. Kto pri jazde nepočúva motor ale rádio, nie je šofér. :-! :D :-[]
28. 9. 2021 08:46
Re: Radio už nezapinam
predpokladam, ze tu sa slovo radio mysli univerzalne akakolvek hudba v aute, bez ohladu na konkretny zdroj, asi by nerozpisovali a nerobili vyskumy samostatne pre vsetky mozne rusive zdroje: radio, cd, mp3, kazetu, spotify, itunes, ...