Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v Číně roste již třetí měsíc za sebou

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Prodej aut v Číně v srpnu meziročně stoupl o 5,3 procenta na 2,19 milionu vozů a roste již třetí měsíc za sebou. Největší automobilový trh na světě pokračuje v oživení po dubnovém a květnovém propadu.

Silná je poptávka po osobních vozech a zvedá se zájem o nákladní auta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil čínský svaz výrobců automobilů CAAM.

V červenci byl zaznamenán meziroční růst o 6,2 procenta a v červnu o 4,5 procenta. V dubnu došlo k poklesu o 2,2 procenta a v květnu o 0,1 procenta, připomněla agentura Reuters. Za prvních osm měsíců roku se podle údajů CAAM prodej aut v Číně ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšil o 4,3 procenta na 17,5 milionu vozů.

Přiblížil se tak lednovému odhadu CAAM, který předpovídal, že růst prodeje se letos zpomalí na pět procent ze 13,7 procenta v roce 2016. Důvodem mělo být omezení daňových pobídek pro vozy s malým motorem a ekonomické tlaky.

Prodej elektrických a hybridních vozů se v Číně v srpnu zvýšil o 76,3 procenta. Za prvních osm měsíců roku se tak prodala již téměř polovina z množství 700.000 kusů aut, kolik CAAM odhadoval na celý rok.

Podle nedělní zprávy tiskové agentury Nová Čína země začala zkoumat, odkdy zakázat výrobu a prodej aut s tradičním spalovacím motorem. Británie a Francie již oznámily, že zakážou nové vozy na benzin a naftu od roku 2040. Čína zatím stanovila pouze systém kvót, jak velký podíl musí mít elektrické a hybridní vozy na celkové výrobě automobilek v zemi.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)