Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej vozů koncernu Volkswagen rostl v srpnu nejpomaleji od začátku roku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Prodej největší evropské automobilky Volkswagen, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, zůstal v srpnu téměř beze změny. Mohly za to obtížné podmínky na důležitých trzích, zvláště v Evropě.

Prodej největší evropské automobilky Volkswagen, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, zůstal v srpnu téměř beze změny. Mohly za to obtížné podmínky na důležitých trzích, zvláště v Evropě. V srpnu prodala automobilka 720.400 osobních a lehkých nákladních vozů, což bylo pouze o 900 více než ve stejném měsíci loni. Růst prodeje byl nejnižší od počátku letošního roku, vyplývá z údajů, které dnes automobilka zveřejnila.

Na prodej měly dopady i dva důležité faktory. Jedním z nich bylo na konci července krupobití v ústředí firmy ve Wolfsburgu, které poškodilo téměř 20.000 vozů a opozdilo dodávky. Od začátku letošního roku také údaje o prodeji výrazně podporovala automobilka Porsche. Ta byla do výsledků Volkswagenu poprvé zahrnuta v srpnu 2012, to znamená, že v předchozích měsících při meziročním srovnání prodej výrazně zvyšovala.

Za osm měsíců letošního roku prodej koncernu Volkswagen vzrostl o 4,5 procenta na 6,17 milionu. Dodávky do Evropy se ale o 3,3 procenta snížily a dosáhly 2,39 milionu. Volkswagen vlastní celkem 12 značek osobních a nákladních aut a motocyklů. Z osobních aut jsou to značky VW, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche. Letos plánuje Volkswagen prodat 9,5 milionu vozů a do roku 2018 chce předstihnout konkurenty Toyota a General Motors a stát se největším výrobcem automobilů na světě.

Volkswagen podle prezentace pro investory předpokládá, že jeho prodej do roku 2018 výrazně překročí deset milionů vozů ročně. Prodej základních značek VW, Škoda, Seat a Audi by měl do té doby překonat 8,8 milionu vozů ročně. Firma chce podle agentury DPA těžit zejména z růstu v segmentu dražších a terénních automobilů. V loňském roce firma zvýšila celosvětový prodej o 11 procent na rekordních 9,07 milionu vozů.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto ve čtvrtek oznámila, že dodala v srpnu zákazníkům 64.000 vozů, což bylo meziročně o 5,4 procenta méně. Pokles zdůvodnila hlavně obměnou modelů, výrobou nových modelů a s tím souvisejícím omezením výrobní kapacity nové Škody Octavia a Škody Superb.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)