Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodejce Toyoty nabízí skutečný závoďák NASCAR. Je plně funkční a nestojí moc

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

V jednom zámořském dealerství Toyoty můžete koupit docela obyčejné vozy pro každodenní použití… a taky závodní vůz série NASCAR.

Uvnitř malého automobilového dealerství Toyota ve městě Warsaw v Indianě můžete najít vskutku netradiční zboží. Na prodej je tu totiž Toyota Camry coby závodní speciál zámořské série NASCAR. Prodejce uvádí, že vůz s motorem TRD V8 je plně funkční a připraven znovu naskočit na závodní dráhu.

Vůz s číslem 55 opravdu závodil a za jeho volant usedal Michael Waltrip. Tento kousek je ze sezony 2012, kdy bylo maximem amerického závodníka deváté místo v závodě Coke Zero 400 v Daytoně. Bohužel z inzerátu není patrné, ve kterém podniku přesně Waltrip s tímto autem nastoupil, i tak nám to ale přijde jako výhodná nabídka. Prodejce totiž nedávno slevil o 15.000 dolarů a auto nabízí za 60 tisíc, což je v přepočtu 1,3 milionu korun.

Jméno Waltrip Evropanům asi zas až tolik neřekne, v zámoří jde však o dobře známou postavičku. Waltrip v NASCAR závodil v letech 1985 až 2017 a podařilo se mu vybojovat čtyři vítězství a 233 umístění v nejlepší desítce. Od sezony 2007 nastupoval v soutěži s vlastním týmem Michael Waltrip Racing, zahrál si ve dvou epizodách seriálu Jmenuju se Earl a v roce 2017 si na poslední chvíli rozmyslel účast na festivalu Route 91 Harvest v Las Vegas, kde po střelbě do davu tragicky zahynulo 59 lidí.

Pohodový Američan s pořádnou porcí štěstí, řeknete si. Jenže on byl Waltrip během své aktivní závodní kariéry také dost kontroverzní. Roku 2007 byly v jeho voze vlastního týmu nalezeny složky raketového paliva, což bylo vyhodnoceno jako pokus o podvod. Waltrip dostal trest strhnutí 100 bodů a k tomu pokutu 100.000 dolarů, což byl do té doby nejvyšší trest v historii soutěže.

Roku 2010 se jeho tým soudil se stájí Williams F1 kvůli inženýrovi Miku Coughlanovi. Že vám je to jméno povědomé? Šlo o jednu z klíčových postav špionážní aféry z roku 2007, která vyvrcholila diskvalifikací týmu McLaren z šampionátu a rovněž tučnou pokutou. Coughlan byl z formule 1 suspendován a mezitím působil jako inženýr pro Waltripův tým. Jenže o tři roky později se do soutěže vrátil, čímž podle Waltripa porušil jejich smlouvu. Nakonec se dohodli mimosoudně a dodnes jsou z nich dobří přátelé.

Kolem jednoho sedmapadesátiletého závodníka a manažera se toho za jeho závodní kariéru událo vcelku dost, co říkáte? I proto si myslíme, že požadovaná cena za jeho závodní speciál vlastně není vůbec přemrštěná. Uvidíme, jestli se ještě někdy objeví na závodní dráze, nebo zamíří spíše do některé z atraktivních sbírek.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme