Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Průměrné stáří aut na silnicích v USA poprvé překonalo hranici 12 let

ČTK
Diskuze (51)

Průměrné stáří automobilů na silnicích ve Spojených státech loni vzrostlo téměř o dva měsíce a začátkem letoška dosáhlo 12,1 roku. Uvedla to výzkumná společnost IHS Market.

Podle listu USA Today je to poprvé, co se tam stáří aut dostalo nad 12 let. V České republice se loni stáří aut na silnicích podle údajů Svazu dovozců automobilů zvýšilo o 0,35 roku na 15,27 roku.

IHS ve své zprávě uvedla, že ke zvýšení stáří vozů v USA přispěla pandemie covidu-19. List USA Today nicméně upozorňuje, že údaje odrážejí dlouhodobější trend u vývoje průměrného stáří vozidel. "Mít najeto několik set tisíc mil - dvě stovky, možná i 300.000 mil - je nyní mnohem obvyklejší, než bývávalo," cituje list Todda Campaua z IHS.

Vývoj podle listu ilustruje zvýšenou odolnost vozů a odráží také růst cen ojetých aut. Čím hodnotnější automobil je, tím méně je pravděpodobné, že se ho majitel rozhodne zlikvidovat, upozorňuje USA Today. K růstu cen ojetých aut nyní přispívá i nedostatek nových vozů, který je důsledkem globálního nedostatku čipů.

ČTK
Diskuze (51)

Doporučujeme

17. 6. 2021 09:04
Re: Podle toho co jsem četl
Americani podle me elektricka auta moc neresi. Kdo chce, tak si ho koupi, ale nikdo o tom moc nemluvi. Aspon jsem se s tim nesetkal. Ale jsou mista, kde jich jezdi mraky. Treba ve Phoenixu je rychly pruh vyhrazeny pro elektricka auta a v ranni spicce tam vidis Teslu casteji jak v Cesku Octavii. Treba Kalifornie zakaze prodej neelektrickych aut od 2035. To je fakt dost daleko a nikoho to nevzrusuje. Mozna ma ale nastup elektrickych aut trochu vliv na starnuti vozoveho parku. Casto vidim u domu novou Teslu a vedle ni 12 let stary osmivalcovy Suburban nebo Tahoe. Jako kdyby si lidi nebyli uplne jisti, jestli chteji zaviset na elektrickem aute a drzi si stare auto jako backup. Ale to je opravdu jen teorie.
16. 6. 2021 15:28
Re: Podle toho co jsem četl
Nemyslím, že bych byl komunista a ani v příspěvku na který reaguješ neshledávám komunistickou ideologii.

Řešit přestárlý vozový park represivními kroky nebo třeba dobře nastaveným šrotovným? Co je lepší pro uživatele? Nebo je to také "komunistické"?
16. 6. 2021 15:22
Re: Podle toho co jsem četl
To jsi opravdu nepochopil, že tím "lidi nemají co žrát" je myšleno, že někteří si nové auto nemohou dovolit, ale auto při tom chtějí a třeba i potřebují?
Avatar - Barrichello
16. 6. 2021 13:56
Re: Podle toho co jsem četl
Pvodnné stojí 2500 ročně , to je pakatel. A na palivo si vyděláš, když ti někde nedaj almužnu.....
Avatar - Ozzman
16. 6. 2021 13:48
Re: Podle toho co jsem četl
Přesně tak, takže nebudeš asi řešit auto a povinné ručení a paliva, když musíš nejdřív vydělat na jídlo.