Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První dva elektromobily Citroën C-Zero koupilo RWE

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Na českých značkách se v březnu objevilo 12 nových elektromobilů.

Ve čtvrtek 28. dubna 2011 proběhlo v sídle společnosti RWE slavnostní předání prvních 2 vozů Citroën C-Zero v České republice. Generální ředitel značky Citroën v ČR Frédéric Passemard zde předal klíče od elektromobilů Martinu Herrmannovi, předsedovi představenstva a CEO RWE Transgas. Dodávky elektromobilů C-Zéro k dalším klientům pokračují příští měsíc.

S prodejem elektromobilů začíná také Peugeot a Smart. Zatímco Peugeot Ion je zatím na českých značkách pouze jeden, Smart ED má již za březen prvních 9 registrací.

V první fázi zavádění elektromobilů na český trh hrají důležitou roli energetické společnosti, které jsou zatím hlavními zákazníky elektromobilů. Společnosti RWE, EON i ČEZ mají připravené programy propagující elektromobilou v ČR. Česká republika přitom patří v Evropě k zemím, v nichž není povědomí o vozidlech šetrných k životnímu prostředí příliš dobré. Tento stav podporuje i minimální zvýhodnění ekologicky šetrné dopravy ze strany státu.

Pořízení elektromobilu je momentálně velmi nákladnou záležitostí, Citroën C-Zero přijde na 739.900,-Kč bez DPH a konkurenční modely na tom nejsou výrazně jinak. EON proto například hodlá nakoupit flotilu 25 elektrických Smartů, které bude dlouhodobě půjčovat několika institucím. První Smart ED jezdí ve službách pražské záchranky, druhý v pražské zoo a další budou následovat. Podobný program připravuje i ČEZ.

Citroën C-Zero je stejně jako Peugeot Ion francouzskou verzí japonského Mitsubishi i-MiEV.

Na český trh ovšem vstoupil jako první z trojčat a zájemci jej mohou od 5. dubna 2011 objednávat u oficiálních prodejců značky Citroën.

Citroën C-Zero - ceny na českém trhu
MotorElektrický synchronní s permanentními magnety
Převodovka1A
Kapacita baterií [kWh]16
Největší výkon [kW/min-1]49/2500-8000
Největší toč. mom. [Nm/min-1]180/0-2000
Pohotovostní hmotnost [Kg]1120
Max. rychlost [km/h]130
Zrychlení 0-100 km/h [s]15,9
Dojezd na jedno nabití [km]150
Cena C-Zero [Kč]739.900,-

Cena je uvedena bez DPH.

Ondřej Láník
Diskuze (1)
2. 5. 2011 20:30
mitsubishi ?
[odkaz]