Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První série The Grand Tour končí. Je čas na hodnocení!

David Bureš
Diskuze (9)
Jestli jste milovali Top Gear podle Clarksona a spol., musí se vám The Grand Tour líbit. Bez chyb to ale nebylo.

Ani jsme se nenadáli a první série The Grand Tour, dlouho očekávané automobilové show moderované Jeremy Clarksonem, Richardem Hammondem a Jamesem Mayem, je za námi. V pátek 3. února Amazon zveřejnil poslední, 13. epizodu první série, a tak je ideální čas na zhodnocení pořadu. My jsme si ho zamilovali, co vy?

Jestliže jste od The Grand Touru očekávali vlastně jen přejmenovaný Top Gear z dob Clarksona a spol., museli jste být z nového pořadu nadšeni. Trio sršelo vtipem i ostrými výrazy, přičemž bylo vidět, že si díky volnomyšlenkářskému Amazonu může dovolit zajít mnohem dál než v pravidly svázaném BBC. Ostatně dovedete si představit, že by v BBC Clarkson postavil auto ze zvířecích kostí nebo autonomní vůz ovládaný bulharským imigrantem? A z toho zastřelení královny by vedení britské televize také padlo do mdlob...

Jenže právě nekorektní humor bylo to, co diváci od The Grand Touru čekali. A přesně toho se jim dostalo v plné formě. Clarkson a spol. navíc dokazují, že o automobilismu přemýšlejí jinak, rozumně, než je názor dnešní většinový názor. Ať už upozorněním na problémy s případným rozmachem elektromobilů nebo na potíže s recyklací aut.

Líbilo se nám i různé pošťuchování konkurenčního Top Gearu, ať už svým vlastním okruhem nazvaným Eboladrome nebo závodním jezdcem, který už není tajemný a mlčenlivý jako The Stig, ale ukecaný Američan s odhalenou tváří, jež pro ostré slovo nejde daleko. A ta Clarksonova nenápadná otázka do pléna, zda Top Gear ještě vůbec někdo sleduje, také stála za to...

A jednotlivé záběry? Ty byly snad ještě lepší než v Top Gearu. Kameramani se opravdu předháněli v perfektních a originálních obrazech, díky nimž se na pořad i dobře kouká.

Úplně bez chyb nová show ale nebyla. Už Top Gear v dobách Clarksona a spol. nebyl objektivním pořadem s množstvím informací, jenže The Grand Tour na nějaké objektivní hodnocení zcela rezignoval. Jestliže trojice kdysi vyrazila na epický roadtrip, během něhož jsme se o testovaných autech alespoň něco dozvěděli, cesty The Grand Touru napříč světem už jsou jen a pouze o pobavení diváků. A to je škoda, protože v Top Gearu býval poměr mezi informováním a show vyvážený lépe. V některých případech se pak autům moderátoři vlastně vůbec nevěnovali, což platilo hlavně pro druhou epizodu, v níž moderátoři bojovali ve výcvikovém středisku speciálních sil v Jordánsku. Prý aby přilákali i diváky, které auta nezajímají... Není to však o automobilové show trochu zbytečné?

Zprvu originální nápad, že se pozvané celebritě cestou do studia něco stane a na natáčení nedorazí, se už v druhé epizodě stal obehraný, přičemž The Grand Tour tento rychle vyčpělý vtip opakoval po celou sezonu. Tzv. Celebrity Brain Crash bychom se tak nejraději zbavili. Naopak v rubrice Conversation Street, v níž moderátoři řeší aktuální motoristické problémy, trio mnohdy došlo k zajímavým závěrům, se kterým nešlo nesouhlasit. Jen tak dál!

Celkově tedy The Grand Tour hodnotíme pozitivně. Doufejme tak, že nápady Clarksonovi, Hammondovi, Mayovi a především výkonnému producentovi Andy Wilmanovi vydrží i v druhé sérii a že show bude pokračovat v nastaveném trendu. Konkurence totiž nespí. Z Top Gearu odešel kritizovaný Chris Evans, místo něhož bude větší prostor dán oblíbenému Chrisu Harrisovi, Mattu LeBlancovi a Rory Reidovi, od kterých si producenti slibují lepší podívanou. Boj automobilových pořadů původem z Británie tak nekončí, ba naopak, bude ještě tvrdší! A z toho my, fanoušci aut, můžeme jen těžit...

David Bureš
Diskuze (9)
Avatar - MANDALORIAN 66
6. 2. 2017 16:14
Grand tour
Grand tour je určitě lepší než Top gear s LeBlacem. :-)
4. 2. 2017 14:45
.
Jde o prvni serii, takze doufam, ze detaily se doladi a nefungujici veci vymeni.

Celebrity Brain Crash je strasna me stvalo od prvniho dilu, stejne tak jako The American. Nova trat je hodne neprehledna, takze divak moc neporovna jak se auto v urcitych castech chova. Nejde o moc, ale TG trat mela v tomhle navrch.
Zakaz si zvat celebrity dost zamrzi (BBC ma asi hodne slusne pravniky).
Special byl docela fajn, ale bylo na nem videt uz to zminovana unava protagonistu. Posledni dily celou uroven docela zvedly, jako by se do toho chlapci zacli znovu dostavat.
Mimo tohle vlastne sama pozitiva, vice detailu o autech mi nechybi, ale ani by mi nevadily
Avatar - Skipper
4. 2. 2017 13:37
Dobrý ale....
Je poznat, že nám stárnou. Obćas jsem mél pocit, že se dívám na tři unavené chlápky. Sice pořád zábavné, ale když to srovnám s jejich vrcholem - někde polovina ,,jejich,, Top gearu - tak je poznat ten ztracený elán. Ono to ostatné ale bylo vidět i v původním TG.
4. 2. 2017 05:43
Jak to zhodnotit
GT vyhrálo prvním MS motoristických pořadů vyhrálo nad GT 1:0.

Vyjma upjatých škarohlídů dostaly stamiliony lidí pořad, který dokáže propagovat čistou radost z automobilismu.

Díky Jeremy, Jamesi, Richarde! :yes:

P.S.: Po oťukávání věřím v lítý boj II.sérií
3. 2. 2017 22:18
Rozpočet
Je to zábavné a líbí se mi to a myslím, že by jsme se nasmáli ikdyby pekli pizzu >:D Ale vzhledem k rozpočtu jsem očekával něco víc a ne že polovinu dílu zaberou vtipy ve stanu a pak nám ukážou 3 auta. Možná by pomohlo nevyplýtvat polovinu rozpočtu na pronájem válečné lodě :-!