Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Původní Octavia jako custom s technikou Mercedesu? Na prodej je zajímavý projekt

Jan Zajíc
Diskuze (4)

V našich krajích sice není kultura hot rodů, rat rodů a takzvaných custom cars tak rozšířená jako ve Spojených státech amerických, tedy v zemi jejího původu, svoje příznivce tu ale rozhodně má.

Jestli k nim patříte i vy a říkáte si, že možná nastal čas postavit si právě nějaký "custom", pak by vás mohl zaujmout rozdělaný projekt jednoho slovenského nadšence.

Ado Majerský se totiž kdysi rozhodl, že si tak trochu v americkém duchu upraví Škodu Octavia. Ale tu původní Škodu Octavia, tedy tudor, který se vyráběl v letech 1959 až 1964. Se stavbami netradičních aut už má tento chlapík jisté zkušenosti, v minulosti dal například dohromady repliku Lancie Stratos, stvořil také zajímavý americký pick-up či Škodu 1202 s motorem Cosworth.

Pro upravenou Octavii původně počítal s osmiválcovým motorem, který by umístil za přední sedadla. V plánu měl také stavbu vlastního rámu a podvozku. Nakonec se ale rozhodl jít trochu jednodušší cestou. Řekl si, že kompletní šasi s pohonným ústrojím vezme z jiného vozu.

Nejprve hledal vhodný Mercedes-Benz SLK, který se hodí svými rozměry, to správné auto však nesehnal. Proto pak sáhl po jiném Mercedesu, kupé třídy C generace CL203. Vybral provedení C 180 s 1,8litrovým zážehovým čtyřválcem, doplněným o přeplňování kompresorem, jehož výkon dosahuje 105 kW. Motor je spřažen s šestistupňovou manuální převodovkou a samozřejmě pohání zadní kola.

Zvolený základ si samozřejmě vyžádal úpravy škodovácké karoserie, tak, aby se vešla na podvozek s jiným rozchodem kol a rozvorem náprav. Kromě toho byla přepracována střecha, která je po vzoru amerických upravených custom cars snížena.

Na další plány, které zahrnovaly odstrojení Mercedesu, zkřížení vozů a kompletaci interiéru však už z různých důvodů nedošlo, majitel proto projekt v této rané fázi nabízí na prodej. Práce na tomhle autě bude spousta, to je jasné, ale třeba je kříženec Mercedesu a klasické Škody Octavia právě tím, co teď zrovna "potřebujete". Karoserie, céčkové kupé a nějaké díly jsou k mání za dva tisíce eur, tedy v přepočtu za asi 49 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
26. 3. 2022 08:15
Re: Do*** několik aut,
:yes:
Avatar - petr petrumr
26. 3. 2022 07:19
Re: Do*** několik aut,
on třeba měl kámoša na STK a nechce včil do toho vrážet, aby mu to stálo jen na zahradě.
Avatar - Stejsn
25. 3. 2022 21:14
Do*** několik aut,
pak zjistit, že si s tím nevím rady a pokusit se toho zbavit. Bohužel ne tak ojedinělý jev.
25. 3. 2022 21:10
Hromada bezcenného odpadu
Viac k tomu niet čo dodať.