Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

RAM vyhlásil neobvyklou svolávačku, vztahuje se na jediný pick-up

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Svolávací akce se obvykle vztahují na tisíce automobilů, koncern FCA však hledá jediný pick-up, u kterého je potřeba provést triviální výměnu.

Svolávací akce jsou pro automobilky poměrně nepříjemnou záležitostí, která je připraví nejen o finance spojené s nápravou problémů, ale mnohdy také o renomé v očích zákazníků. Značka RAM, spadající pod automobilku Dodge a koncern FCA, však nyní řeší skutečně neobvyklou a dost úsměvnou svolávací akci. Hledá totiž jediný pick-up RAM 1500.

Jak uvádí NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration), důvodem svolávací akce je špatné podsvícení přístrojového štítu na jediném Dodge RAM 1500 modelového roku 2019. Na první pohled se jedná o celkem drobnou závadu, podle NHTSA by však slabé podsvícení mohlo znemožnit řidiči všimnout si upozornění na přístrojovém štítu a tím pádem se prý zvyšuje riziko vzniku dopravní nehody.

Podle dokumentu NHTSA tak vůz nesplňuje požadavek 101 „Federálních standardů pro bezpečnost motorových vozidel,“ s označením „Control and Displays.“ Je přitom ale až neuvěřitelné, jaký humbuk se strhl kolem svolání jednoho jediného automobilu. Součástí dokumentu NHTSA jsou totiž další čtyři dokumenty, které obsahují instrukce pro dealery (ano, množné číslo, i když se jedná o jediné auto), rozvádějí důvod svolávací akce a nechybí ani mnohostránkový návod na naprosto triviální výměnu starého přístrojového štítu za nový.

Celkem nepochopitelný je i plánovaný začátek svolávací akce, která by měla odstartovat až 13. září. Bavíme se přitom o jediném automobilu, jehož VIN kód a majitel už musí být automobilce dávno znám. Pokud se tedy jednalo o závadu, která by mohla způsobit nehodu, je tohle oddalování jen další tragikomický prvkem téhle trochu absurdní svolávačky.

Chápeme sice, že automobilky musí postupovat podle nějakého standardizovaného postupu, ale nikdy nás nepřestane udivovat, jaké množství práce musel někdo mít kvůli „svolání" jediného auta. Nemluvě o tom, že oprava nejspíš zabere jen pár hodin. Skoro nám to připomíná příběh s jedním počmáraným pražským mostem.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme