Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rekordní rok 2023 pro Cupru a Seat. Ten letošní bude nabitý novinkami

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Španělské značky z koncernu Volkswagen si loni připsaly nejlepší finanční výsledky v historii. Letošní rok bude ve znamení záplavy novinek.

Když začátkem loňského září Thomas Schäfer, šéf osobní divize Volkswagenu a všech velkoobjemových značek koncernu, zmínil, že Seat v následujících letech skončí s výrobou osobních aut, rozpoutal tím bouři. Zejména z Barcelony mířily směrem k Wolfsburgu velmi zlé pohledy. Situace se sice nakonec zklidnila, přesto nad osudem Seatu stále ještě visí otazník.

Minimálně několik následujících let ovšem s výrobou automobilů seknout nehodlá, čemuž napovídá čerstvě zveřejněné plány zahrnující modernizace modelů Ibiza, Arona, Leon a Ateca. První dva zmíněné seaty se na trh v omlazené podobě dostanou v příštím roce.

S novinkami hodlá přijít také sesterská značka Cupra, které se podařilo úspěšně etablovat v nepříliš zahuštěném segmentu na pomezí mainstreamu a prémie.

Sportovně laděný brand má přichystány modernizace elektrického hatchbacku Born, modelové řady Leon a také svého nejúspěšnějšího modelu v podobě crossoveru Formentor. Spolu s tím na trh letos uvede elektrické SUV kupé Tavascan a plug-in hybridní SUV Terramar.

Cupru navíc v příštích letech čeká významný krok, o kterém se kdysi spekulovalo také ve spojitosti se sesterskou Škodou. „Cupra vstoupí na americký trh do konce tohoto desetiletí. Plánujeme zahájení prodeje s elektricky poháněnou verzí modelu Formentor a větším elektrickým modelem kategorie crossover SUV. Druhý jmenovaný model bude vyráběn v závodech koncernu Volkswagen v severoamerickém regionu včetně Mexika. Značka Cupra bude zpočátku uvedena na trh ve vybraných státech na východním a západním pobřeží a na jihu USA. Použijeme přitom nový distribuční model,“ oznámil Wayne Griffiths.

Z pohledu prodejů byl loňský rok pro dvojici automobilek Seat a Cupra velmi povedený. Prvně zmíněná značka zákazníkům dodala 288.437 aut (meziročně o 24 % více), druhá pak 230.739, což představuje nárůst o 50,9 procent. V rámci celkových dodávek (519.176 vozů) Španělé zaznamenali růst o 35,3 %.

Video se připravuje ...

Po finanční stránce se pro automobilku Seat jednalo o nejlepší rok v její 73leté historii. Provozní zisk se zvýšil z 33 na 625 milionů eur (15,78 miliardy korun). Provozní zisková marže se díky tomu zvýšila o 4,1 procentního bodu z 0,3 na 4,4 %. Rovněž roční tržby dosáhly historicky nejvyšší částky, a to 14.333 miliardy eur (asi 362 miliard korun). To je o 31 % více než v roce 2022.

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Doporučujeme