Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cupra Born dostala ostrou verzi. VZ je zadokolka s výkonem 326 koní!

Ondřej Šámal
Diskuze (5)

Mladá španělská značka představila vrcholnou verzi svého elektrického hatchbacku. Born s přídomkem VZ dostal nový motor o výkonu 240 kilowattů, který vůz promění v elektrickou raketku. Na trh se dostane ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Elektrický hatchback Born byl loni se 45.300 exempláři po crossoveru Formentor druhou nejprodávanější cuprou. Reprezentant sportovně laděné značky ze Španělska měl až dosud maximální výkon 170 kilowattů v případě krátkodobého působení funkce e-Boost. To se však s příchodem nové verze VZ mění.

Tuhle zkratku vycházející ze španělského slova Veloz neboli rychlost už Cupra používá například u zmíněného formentoru, který v případě varianty VZ5 disponuje lahůdkovým pětiválcem 2.5 TFSI s 287 kW od sesterského Audi. Born si však musí logicky vystačit s elektřinou.

Místo použití dvou elektrických jednotek v Cupře vyššího výkonu dosáhli použitím nového motoru APP550, který se objevuje například ve Volkswagenech ID.4, ID.5, ID.7 a ID. Buzz s prodlouženým rozvorem, v Audi Q4 e-tron a Škodě Enyaq. Zatímco ve vyjmenovaných koncernových sourozencích má 210 kilowattů, Born VZ přidává dalších třicet.

Díky celkovému výkonu 240 kW a 545 Nm kompaktní cupra na 100 km/h vystřelí za 5,7 sekundy, přičemž limitem je v tomhle případě záběr výhradně zadních kol. Čtyřkolka s totožnými parametry by byla nepochybně ještě svižnější. Maximální rychlost vzrostla na 200 km/h, což je o 40 kilometrů za hodinu více než u dosud nejsilnějšího Bornu e-Boost.

Novinkou je přepracovaný adaptivní podvozek DCC Sport s tlumiči s optimalizovaným nastavením ventilů a pružinami s vylepšenou konstrukcí na zadní nápravě. Změn doznaly také příčné zkrutné stabilizátory. Výsledkem je lepší ovladatelnost vozu při ostřejší jízdě a komplexnější tlumení nerovností. Upravena byla také brzdová soustava s přepracovanou charakteristikou brzdového pedálu, který vyžaduje větší ovládací sílu.

Video se připravuje ...

Efektivnější elektromotor je nově spojen s větším akumulátorem. Jeho využitelná kapacita vzrostla ze 77 na 79 kilowatthodin, maximální dojezd na jedno nabití tudíž dosahuje až 570 kilometrů. Palubní nabíječka má výkon 11 kW, nejvyšší dobíjecí výkon pak činí 170 kilowattů.

Born VZ bude od slabších variant rozeznatelný třeba podle dvojice exkluzivních laků Dark Forest a Midnight Black či 20“ kol se specifickým designem. V interiéru se můžeme těšit na sportovní skořepiny Cup Bucket z Cupry Formentor VZ5 s nižším uložením. Nechybějí ani páčky pro nastavení jedné ze tří úrovní síly rekuperace a větší displej. Místo 12“ má Born VZ k dispozici 12,9palcovou středovou obrazovku s podsvětlenou spodní ovládací lištou.

Pro verzi VZ je určen také nový audiosystém Sennheiser s 10 reproduktory a zesilovačem o výkonu 425 W. Jeho součástí je software AMBEO Concerto, který dokáže oddělovat zásadní složky hudby, například různé nástroje a prostorovou informaci, a zajistit jejich optimální rozložení v celém vnitřním prostoru vozu.

Video se připravuje ...

Horizontální pás diod LED v celé šířce přístrojové desky doplňuje specifické funkce upozorněními a ukazateli pro řidiče a jeho spolucestující. Mohou to být například informace o stavu nabití akumulátorové baterie nebo stavu asistenčních systémů (Front Assist, ACC a upozorňování na nebezpečí C2X), informační a zábavní funkce (hlasové ovládání, telefonní hovor, navigační systém), inteligentní parkovací asistent, zamykání a odemykání a nastupování a vystupování. Tyto vizuální podněty zvyšují pozornost řidiče.

Ve výbavě nechybí ani parkovací asistent s dálkovým ovládáním pomocí chytrého telefonu a pamětí, který se naučí samočinně zaparkovat vůz na pravidelně používaná místa. Soubor bezpečnostních a komfortních asistenčních systémů zahrnuje také funkce Side Assist, jež upozorňuje na vozidla v zóně slepého úhlu nebo na vozidla, která se rychle přibližují, Front Light Assist pro automatické ovládání funkcí světlometů, Dynamic Road Sign Display interpretující dopravní značky a Exit Warning upozorňující na překážky při vystupování ze zaparkovaného vozu.

Ondřej Šámal
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
22. 2. 2024 16:38
Re: Dvojtonový projektil
Born ale vypadá zvonku celkom fajn.
5.7s na 100 pri 240kW trochu slabšie.
22. 2. 2024 12:39
Re: A koho to zajímá?
Zkus zapojit mozek, máš-li nějaký! :-)
22. 2. 2024 07:33
Re: A koho to zajímá?
Dodaj 10 linkov z AF inak neuverím.
22. 2. 2024 00:53
A koho to zajímá?
Osrá verze téměř neprodejného sterilního zkratomobilu s nesmyslnou cenou. No to je tedy vážně "terno"! :-[] :no:
21. 2. 2024 17:20
Dvojtonový projektil
No ďakujem pekne. Toto nemá s ekológiou nič spoločného.