Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Renault Captur 1.5 dCi – Le Qashqai (+ video)

Diskuze (400)
Renault ukončil kapitolu Modus a vytvořil stylového nástupce. Captur je malý, prostorný a praktický, ale také má svůj styl, vypadá hezky a tváří se jako SUV.

Chtěli byste SUV? Tak zkuste upřímně vyjmenovat několik důvodů. Protože vypadá dobře (a taky trochu draze)? Protože se do něj dobře nastupuje? A protože má větší světlou výšku – takovou, jako měla normální auta před dvaceti lety? A pohon všech kol vlastně nepotřebujete, že? Přesně takové úvahy stojí za vznikem Renaultu Captur.

I když se danému tvrzení Francouzi vyhýbají, ve skutečnosti nový model přímo navazuje na Modus. Jenže se vzdává zařazení mezi MPV, nudná auta ryze rodinného charakteru, která nemají ani kousek osobnosti. Toto je crossover, což v daném případě znamená malý velkoprostorový vůz, který dělá všechno pro to, aby nevypadal jako velkoprostorový vůz.

renault testy crossover renault testy crossover  

Technický základ poskytlo nové Clio. S ním Captur sdílí podvozek, motory a také podstatné rysy designu. Proti dárci orgánů ale narostl o sedm centimetrů do délky a dvanáct do výšky. Zvětšil se také zavazadlový prostor z 300 na praktičtějších 377 až 455 litrů (podle polohy zadních sedadel) a překvapením je světlá výška 200 milimetrů. Tím Captur strčí do kapsy i většinu opravdových SUV!

Navrhnout moderní vůz se zvýšenou karoserií není jenom tak. Musí něčím zaujmout, aby nezapadl mezi konkurenty a dokázal nalákat majitele konvenčních hatchbacků. Fiat 500L, který je de facto nejbližším soupeřem, to zkouší přes hravost, Renault Captur sází na dravost. Zároveň malý-velký Francouz přidává nepřeberné možnosti individualizace.

Dobrou zprávou je, že jakmile se rozhodnete pro nejvyšší výbavu Dynamique, máte dvoubarevnou karoserii již v ceně. Renault nabízí oranžový, černý a světlý motiv, za příplatek pak může být některá z těchto barev také na ozdobných lištách karoserie, discích kol a v interiéru. Takové úpravy už ale něco stojí, i v nejrozmařilejší konfiguraci s polepem střechy se ale vylepšení vzhledu vejde do 20.000 korun.

renault testy crossover renault testy crossover  

Výsledek je podařený, Capturu to opravdu sekne. Sebevědomým postojem přitom dokáže maskovat skutečné rozměry, délka 4122 mm je dokonce menší než u Nissanu Juke. Jenže Captur je mohutnější a také má praktičtější tvar. V případě testované verze vizuálnímu dojmu pomáhá i světlá střecha, která nechá vyniknout vyvážené a robustně vypadající spodní části karoserie.

Interiér je evolucí nového Clia. Spousta dílů je shodných – třeba volant, přístroje nebo panely navigace a klimatizace. Jednotlivé komponenty jsou nicméně zasazeny do nově tvarované palubní desky. Níž položený spodní okraj čelního okna by pomohl výhledu, ale Captur je i v tomto ohledu věrný standardům SUV. Kdo chce vidět blíž před auto, zvedne si sedadlo.

To by samo o sobě stačilo, nicméně Captur přidává pár dalších vychytávek. Tou nejzajímavější je šuplík před spolujezdcem – objemná výsuvná schránka nahrazuje obvyklý kastlík a opravdu je praktičtější. Vyšší stavba přístrojové desky navíc umožnila přidat ještě krytou schránku v horní části. Slabší je to ale s odkládacími prostory mezi sedadly: všechny přihrádky jsou malé a odkryté.

renault testy crossover renault testy crossover  

Velice praktickou inovací jsou potahy sedadel, které jsou připevněny kombinací klasických a suchých zipů. „Špinavá sedadla“ jde díky tomu snadno vyprat, v pračce na 30 °C. Tohle ocení zejména rodiny s dětmi, stejně jako plastová „záda“ předních sedadel. Boční dveře na sebe berou i funkci ochrany prahů, takže nehrozí ušpinění nohavic při vystupování.

renault testy crossover renault testy crossover  

V zadní řadě se sedí vzpřímeně. Díky tomu nabízí sedák i opěradlo pohodlné usazení, současně Captur dokáže poskytnout rozumný prostor pro kolena – větší než v Cliu, kde se sedí o 100 mm níže. Druhou řadu lze navíc podélně posouvat, bohužel jenom lavici jako celek. Její rozdělení by dále zlepšilo variabilitu interiéru. A má to ještě jeden háček, s lavicí posunutou vpřed se zadní místa mění na nouzová...

Zavazadlový prostor v základní konfiguraci pojme slušných 377 litrů, posunutí zadních sedadel pomůže k 455 litrům. Půdorys zavazadelníku činí 630 x 1010 mm, nakládací hrana leží 750 mm nad vozovkou. Otočná deska v úrovni horní hrany nárazníku má z jedné strany koberec a z druhé odolný povrch, pod ní se nachází ještě velká schránka, hluboká 160 mm. Celková výška zavazadlového prostoru i se schránkou pod falešným dnem měří velice slušných 570 mm.

renault testy crossover renault testy crossover  

Zájemce o naftovou motor má jedinou možnost: patnáctistovku Energy dCi o výkonu 66 kW. Osvědčený čtyřválec je alternativou ke stejně výkonnému benzinovému tříválci 0.9 TCe, který si také pomáhá přeplňováním. Tyto dva motory dělí 60.000 korun a 85 Newtonmetrů – turbodiesel ze sebe vydá nejvíce 220 N.m při 1750 min-1.

Standardem je systém start-stop, variabilní olejové čerpadlo a pokročilé řízení teploty – propracovaný systém vedení chladicí kapaliny je dokonce vidět hned pod kapotou. Zároveň se ale malý turbodiesel musí spokojit pouze s pětistupňovou přímo řazenou převodovkou. U úsporného motoru negativně ovlivňuje jeho ekonomický potenciál, například trojku nezařadíte dříve než při 30 km/h.

Později se Captur s tímto motorem dočká šestistupňové dvouspojkové převodovky EDC. Naopak zájemci o pohon 4x4 mají smůlu. Renault se poučil z výsledků Nissanu (jenom 3 % vyrobených vozů Juke mají 4x4), a tak se do podsegmentu, kde nemá tradici, ani nebude pouštět. Trh mu nejspíše dá za pravdu a ve firemní kase zůstanou cenné miliony eur na vývoj dalších modelů.

renault testy crossover renault testy crossover  

I přes handicap v podobě pětikvaltu se ale turbodieselový Captur může pochlubit nečekaně dobrou spotřebou. Je totiž lehký, bez řidiče váží 1170 kg (benzinový 1101 kg), a má malé ztráty v hnacím řetězci, takže příliš nebrzdí motorem. S lehkou nohou se dá, i díky jinému naladění motoru než v Cliu, po městě jezdit za 5 litrů, šestilitrová spotřeba už znamená těžší nohu nebo velmi hustý provoz. Při dálničních 130 km/h pošle pětka motor na 2500 min-1 a spotřeba se ustálí na průměrných 5,3 l na 100 km. To neumí žádné z opravdových SUV.

Motor ovšem potěší i kultivovaností. Má příjemný a dobře utlumený zvuk, do kabiny přitom nepřenáší vibrace – jenom řadicí páka se při akceleraci občas zachvěje. Hlavní slabinou daného provedení je výkon, 66 kW představuje prostřední ze tří naladění verzí 1.5 dCi a přesně tak agregát v Capturu funguje. Pro běžnou jízdu stačí, při jízdě do kopce se ale odhalí malé rezervy. Pomohl by vyšší výkon, takto musí situaci zachránit alespoň podřazení. Renault, zdá se, nechává prostor pro vyniknutí Nissanu, protože jeho Juke má se stejným motorem 81 kW a 240 N.m.

renault testy crossover renault testy crossover  

Captur nezklame ani jízdním projevem. Velká kola a zvýšená karoserie mohou být spolehlivými vrahy komfortu i ovladatelnosti, zde tomu tak ale není. Clio poskytlo slušný základ, který se ovšem dočkal dalšího ladění. Světlá výška narostla na znmíněných 200 mm – to mohou závidět i leckterá opravdová SUV. Na druhou stranu u Capturu světlost nesnižuje kloubový hřídel a zadní diferenciál, který čtyřkolky vozí pod karoserií.

Renault vsadil na přitvrzení tlumičů a pružin. V obou případech zvolil kvalitní komponenty, které v drtivé většině případů udrží kolo ve spolehlivém kontaktu s vozovkou. Šasi zároveň dovolí přiměřené náklony karoserie v zatáčkách a před limitem vůz plynule a předvídatelně tlačí nedotáčivým směrem. Ovládání Capturu je proto snadné a nezáludné.

renault testy crossover renault testy crossover  

Komfort se dokonce ve srovnání s Cliem na šestnáctipalcových kolech zlepšil. Captur s ledovým klidem překonává městskou dlažbu i ostré nerovnosti. Pozor je potřeba dávat jenom na velké výtluky, příjemná pak není jízda přes příčné nerovnosti v zatáčkách, kdy podvozek lehce znervózní. Ale drží s nezměněnou jistotou.

Tím vůbec nejzajímavějším ale není design, interiér, a dokonce ani motor nebo převodovka – největším překvapením Capturu je pořizovací cena. Startovních 300.000 korun zní lákavě, i plně vybavený turbodieselový exemplář se pak hravě vejde do půl milionu. To je podstatný rozdíl proti ostatním SUV, kromě Dacie Duster, samozřejmě. U konkurence vám totiž podobný rozpočet postačí na benzinový motor, nebo se budete muset uskromnit ve výbavě. A na pohon všech kol tak jako tak finance nezbudou...

Renault Captur - srovnání cen a výbav s dalšími Renaulty
Model Renault Captur Renault Clio Grandtour Renault Mégane
Motor 1.5 dCi/66 kW 1.5 dCi/66 kW 1.5 dCi/81 kW
Výbava Dynamique Dynamique Dynamique
Základní cena [Kč] 419.900,- 385.900,- 399.900,-
Bezklíčový vstup S S 8.100,-
Bluetooth hands-free S S S
El. stahování oken P+Z S 9.000,- S
Klimatizace automatická S 10.000,- S
Klimatizace manuální - S -
Lak dvoubarevný S - -
Lak metalický 12.500,- 12.000,- 13.700,-
LED denní svícení S S S
Litá kola R17 R16 R16
Navigace S S 15.500,-
Parkovací senzory 12.000,- 9.000,- 10.100,-
Přední mlhovky S S S
Tempomat S S S
Vyhřívání předních sedadel 5.000,- 12.000,- 5.600,-
Zatmavená zadní okna 4.000,- 4.100,-
Cena při shodné výbavě [Kč] 453.400,- 437.900,- 457.000,-
Objem zavazadlového prostoru 377–455 l 443 l 372 l

Cena Capturu je nastavená velmi chytře. Proti Cliu nabízí přidanou hodnotu v podobě vyššího posazu a dražší image, a tak je pochopitelně znatelně dražší. Zároveň je ale lépe vybavený a nepřekračuje finanční hladinu Méganu, což by si mohl díky SUV image bez rozpaků dovolit.

V rámci konkurence je nabídka Renaultu ojedinělá. Jednak ti nejostřejší konkurenti teprve přijdou (Peugeot 2008, Ford EcoSport, nové Suzuki SX4), jednak za podobnou sumu zkrátka neseženete automobil s podobným mixem vlastností. Stejně drahý Nissan Juke je méně praktický a prostorný, Fiat 500L zase nemá geny SUV, je zhruba o 70.000 korun dražší a provedení 500L Trekking s off-roadovým designem se ještě neprodává.

Řečeno jednou větou: Takto vypadá trefa do černého, Ford Fusion pro 21. století.

Video se připravuje ...

renault testy crossover renault testy crossover  

První cena vozu 299.900 Kč (0.9 TCe Authentique)
První cena vozu s testovanou motorizací 359.900 Kč (1.5 dCi Authentique)
Základní cena testovaného vozu 419.900 Kč (1.5 dCi Dynamique)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 495.800 Kč (1.5 dCi Dynamique)

Plusy

  • Moderní a atraktivní vzhled
  • Chytrá řešení v interiéru (šuplík před spolujezdcem, pratelné potahy)
  • Mimořádně úsporný motor
  • Světlá výška 200 mm
  • Snadná ovladatelnost, předvídatelné chování na silnici
  • Navzdory 17” litým kolům slušný komfort

Minusy

  • Omezená nabídka motorů, chybí silnější turbodiesel
  • Pouze pětistupňová manuální převodovka
  • Verze 4x4 není v nabídce a ani se neplánuje

Foto: Michael Kolář

Diskuze (400)
Renault Captur 1.5 dCi
Cena základní sestavy 419 900 Kč
Výbava základní sestavy Litá 17” kola, dvoubarevná karoserie, zpětná zrcátka v barvě střechy, kožený volant, asistent rozjezdu do kopce, hands-free karta Renault, palubní počítač, tempomat, diody denního svícení, přední mlhovky, dešťový a světelný senzor, automatická klimatizace, elektrické stahování oken vpředu a vzadu, snímatelné potahy Zip Collection, posuvné zadní sedadlo, autorádio s USB a Bluetooth, navigace Media Nav... Kč
Cena testované sestavy 495 800 Kč
Výbava testované sestavy Metalíza (+12.500,-), rezerva (+2.000,-), elektricky sklopná zrcátka (+3.000,-), parkovací čidla včetně kamery (+13.000,-), zatmavená zadní skla (+4.000,-), vyhřívání předních sedadel (+5.000,-), multimediální systém R-Link (+15.000,-), polep střechy Captur (+7.500,-), kola v barvě slonové kosti (+2.500,-), Pack Look v barvě slonové kosti (+7.500,-), Pack interiér Captur (+3.900,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 2
Zdvihový objem (ccm): 1461
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 66 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 220 / 1750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 171
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 13.1
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 4.2 / 3.4 / 3.6
Emise CO2: 95
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 377 / 1235
Objem nádrže (l): 45
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1245 / 479
Rozměr pneu: 205/55 R17
Renault Captur 1.5 dCi
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4122
b) šířka (mm): 1778
c) výška (mm): 1566
d) rozvor (mm): 2606
e) rozchod vpředu (mm): 1530
f) rozchod vzadu (mm): 1515
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 860 / 1040
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 600 / 800
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 890
k) šířka vpředu (mm): 1380
l) šířka vzadu (mm): 1380
délka sedáku vpředu (mm): 470
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 650
výška opěradla vzadu (mm): 560
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Jaros71
20. 1. 2014 00:15
Re: VÝHŘEZY
Souhlasím ,že někdy GTI fanatizuje až moooc.. ;-)
Captur je povedené auto. A někomu se líbí víc , někomu mín'..
Avatar - petr164
30. 5. 2013 10:53
Re: NADPRŮMĚRNÝ RENAULT
Vyšší předek karoserie není z důvodu vyšší zástavby motoru, ale z důvodu hvězdiček v nárazových testech Euro NCAP (střet s chodcem). Nevylučuji, že primární podřízení se NCAP vede následně k vyšší zástavbě motoru. To se ukáže v jízdních testech na nedotáčivosti - hmota vpředu vysoko si řekne o své. Jinak Captour působí při nedostatku informací velmi sympaticky a nadějně.
25. 5. 2013 23:11
Re: Syreček
Jsi dědeček si stěžuje v hospodě, bydlíte v Plzeňském kraji ;-)
Avatar - twistedTSD
23. 5. 2013 17:50
Re: CAPTUROIDY
No snad nechceš posuzovat úspěšnost pětistovky podle počtu kusů, které jsi viděl kdesi v českých končinách.
Avatar - Ada je zase tady
23. 5. 2013 00:32
Re: Syreček
Teď ti google translátor zase nějak selhal. Napiš to rusky. ;-)