Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Duster: Také „francouzské“ SUV se dočkalo faceliftu

David Bureš
Diskuze (4)
Hlavními novinkami modernizovaného Renaultu Duster jsou inovovaná příď a bohatší výbava.

Dacia na zářijovém autosalonu v Paříži představila modernizovanou verzi svého SUV Duster, byla tak jen otázka času, kdy se dočkáme i vylepšené přeznačkované varianty od Renaultu. Její premiéra nastává právě tento týden, zatím na internetu.

Renault Duster se dočkal podobných změn jako již odhalená Dacia. Hlavní světlomety jsou vizuálně rozdělené do tří částí, nová je rovněž maska chladiče. Ta se však liší od modernizované Dacie, její dominantou je výrazné logo Renaultu, na nějž navazují dva vodorovné chromované pásy.

Koncová světla dostala upravenou grafiku jako u Dacie. Na střešních ližinách se objevuje nápis Duster, nový je design 16palcových kol z lehkých slitin. Ta jsou obuta do pneumatik pro jízdu ve sněhu a blátě.

Uvnitř najdeme novou palubní desku, tentokrát shodnou s výchozím modelem s rumunskými znaky. Přepracován byl také design čalounění sedadel, ovládání elektrických oken se pak přesunulo na dveře.

Také Renault Duster se chlubí bohatší výbavou. Vybrané stupně disponují tempomatem, zadními parkovacími senzory nebo multimediálním systémem Renault Media Nav. Ten se ovládá pomocí sedmipalcové obrazovky a jeho součástí je i Bluetooth hands-free a navigace. Zákazníci mohou dále dokoupit elektronickou stabilizaci.

Zatímco Dacia Duster se dočkala i nově nabízeného motoru v podobě přeplňovaného benzinového čtyřválce 1.2 TCe (92 kW), u sourozence s francouzskými logy tuto možnost nenajdeme.

Renault je v Indii i nadále nabízen s benzinovou šestnáctistovkou (77 kW a 148 N.m) a dvěma výkonovými verzemi turbodieselu 1.5 dCi. Slabší dává 63 kW a 200 N.m, silnější 81 kW a 240 N.m. Pro zážehovou jednotku je k dispozici za příplatek pohon všech kol, u silnějšího turbodieselu je pohon 4x4 standardem.

Duster je v současnosti globálním modelem. Ve většině Evropy se prodává se znaky Dacie, v Rusku se ale od loňského března vyrábí verze od francouzské značky. Renault Duster se prodává (a vyrábí) také v Jižní Americe a Indii. Na stejném základu je rovněž postaven letos představený Nissan Terrano.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - twistedTSD
1. 12. 2013 23:37
Re: diamant na kapote?
Ano, Renault to tak na mnoha trzích dělá u více Dacií. A?
1. 12. 2013 12:15
diamant na kapote?
jo po konečném smontování Dacie tam připevnily tvůj ,, diamant na kapote,,
1. 12. 2013 11:08
Re: Renault Duster: Také „francouzské“ SUV se dočkalo faceli
Tohle je Renault, nevidis ten diamant na kapote? :-)
1. 12. 2013 10:45
Renault Duster: Také „francouzské“ SUV se dočkalo faceliftu
vždyt' je to Dacia Duster