Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Initiale Paris: Novodobý Avantime jako koncept nového Espace

David Bureš
Diskuze (43)
Odhalený koncept má naznačit podobu nástupce MPV Espace. V mnohém se však podobá někdejšímu modelu Avantime.

Představitelé Renaultu v minulých měsících oznámili, že nástupce modelu Espace už nebude MPV, ale crossover kombinující charakteristiky různých typů aut. Koncept naznačující podobu tohoto vozu se představí ve Frankfurtu.

Zveřejněny zatím byly dva snímky automobilu, které nedoplňují žádné dodatečné informace. Koncept se nakonec jmenuje Initiale Paris a ne X-Space, jak se tvrdilo při zveřejnění detailu auta. Název tak odkazuje na chystanou luxusní divizi Renaultu, kterou automobilka bude chtít konkurovat řadě DS od Citroënu.

Initiale Paris je nakonec crossoverem kombinujícím prvky MPV a SUV. Křivky samozřejmě pokračují v současném designérském směru značky definovaném mohutným logem na přídi.

Boční dveře se otevírají proti sobě, koncové svítilny prostupující až do boku karoserie připomínají nynější Grand Scénic. Netradičním prvkem je ostře se zužující zadní boční okénko.

Celkové tvary karoserie se pak podobají někdejšímu modelu Avantime. Jednalo se o extravagantní kombinaci kupé a MPV, která se vyráběla mezi lety 2001 a 2003. Krátká doba výroby naznačuje, že Avantime příliš úspěšný nebyl, Renault vyrobil pouze 8.557 kusů tohoto modelu. Cílem přitom byl prodej 10.000 exemplářů ročně.

Pátá generace Renaultu Espace bude představena v příštím roce, možností je debut na jaře v Ženevě. Důvodem, proč příští Espace už nebude MPV, je ten, že mezi zákazníky v současnosti není o takové vozy zájem, dávají přednost právě crossoverům. První generace Espace přitom byla zakladatelem segmentu MPV (pokud nepočítáme VW Kombi nebo Fiat 600 Multipla).

David Bureš
Diskuze (43)
10. 9. 2013 08:41
Re: Jestli je tohle
Avantime bych sem netahal. To spíš někomu u Renaultu nedal spát Ondelios.
10. 9. 2013 08:30
Re: Nevstoupíš dvakrát...
Zajímavá hypotéza. Ale asi moc nechápeš lidi od Renaultu. Oni nemají problém i s opuštěním veleúspěšného konceptu, jako byla třeba první Twingo. Oni nemají ambice 30 let vylepšovat jeden model. Evoluce jim nic neříká a místo malých krůčků volí skok. A stejně jako jinde se někdy revoluce nepovede a místo pokroku přijde úpadek.
O techniku a nápady se neboj. Následovník Espace bude na nové alianční platformě a těšit se můžeš na 4x4, hybridy,....
10. 9. 2013 01:39
Jestli je tohle
reinkarnace Avantime, tak se to pánům od Renaultu moc nepovedlo. Avantime je geniální stylem dvoudveřového jednoprostorového MPV kde kapota přímo navazuje na přední sklo. Díky tomu, že ve všech směrech předběhl dobu, bude ještě za desítky let pořád vypadat futuristicky. Tahle nová nafouknutá zrůda má sice "cool" detaily, ale celek je nic moc, je to takové křečovité.
9. 9. 2013 21:43
Re: ?
To nič nemení na mojich konštatovaniach vyššie.
Avatar - Emel
9. 9. 2013 16:20
Re: Nevstoupíš dvakrát...
Máme jeden služebák, 2.0TDI 4Motion... jako není to špatné, ale dech to tedy opravdu nebere. S tou čtyřkolkou je to takové lenivé... a VW neumí kombinovat silnější naftu a 4x4. Paleta barev taky nic extra - šedobílá, bílošedá, šedostříbrná, šedočerná... :-) . Každopádně... to jsme trošku mimo téma.