Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault představuje vizi budoucnosti: Auto jako ovladač chytré domácnosti

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Potkat automobilku Renault ve Spojených státech je vzácnost. Příležitost teď mají návštěvníci veletrhu CES, kde Francouzi představují koncept komunikace auta s domem.

Na veletrhu CES v Las Vegas si přijdou na své i fandové automobilismu. Společnost Sony trochu nečekaně představila studii vlastního elektromobilu, Toyota zase prozradila, že chystá postavit vlastní chytré město. Na ploše výstaviště se objevil také francouzský Renault, byť aktuálně na severoamerickém trhu nepůsobí.

Automobilka představuje funkci, jíž vyvíjela ve spolupráci se společností Otodo. Zatím nemá jméno, označuje ji coby „nové řešení připojení“. Doposud jsme byli zvyklí, že se naše auto učí chytré věci (online připojení, nezávislé topení), Renault však přichází s vizí, kdy samotné auto poslouží jako takový ovladač.

Když například odjíždíte pryč, auto se zeptá, zdali opouštíte domov a přejete si upravit funkce chytré domácnosti. Auto pak vyšle pokyn a dům už sám zvládne zhasnout, zatáhnout žaluzie či snížit teplotu. To samé platí pro návrat. Když si vůz všimne, že se blížíte zpět do svého hnízdečka, nabídne otevření garážových vrat nebo rozsvícení světel.

Jednotlivé scénáře jsou přizpůsobitelné, stejně jako vzdálenost od domova, při které se mají aktivovat. Renault a Otodo navíc slibují, že možnosti tohoto asistenta budou postupem času rozšiřovat, takže se z něj ve finále může stát vcelku užitečný rodinný pomocník, který vám doma zatopí, než dorazíte z práce.

Nebavíme se přitom o hudbě vzdálené budoucnosti. Renault službu nabídne ve všech svých modelech s multimediálním systémem Easy Link, například Cliu, Capturu či elektrickém Zoe. Teď už jen mít to chytré bydlení…

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme