Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault R.S.16: Oficiální fotky nové formule!

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
První novinkou pro letošní ročník mistrovství světa formule 1 je monopost Renaultu. Francouzská automobilka si vzala zpět tým Lotus.

Renault vstoupil do formule 1 po první turboepizodě (1977-1985) podruhé v roce 2002 převzetím stáje Benetton. Účast mu přinesla dva tituly s Fernandem Alonsem (2005, 2006), v obou letech získal i Pohár konstruktérů. V roce 2011 dostal černozlaté barvy Lotusu a od sezóny 2012 nesly tuto značku i monoposty. Nyní je ale vše jinak, francouzská automobilka koupila koncem prosince tým zpátky, i když loni používal motory Mercedes. Za jedinou libru, tedy 37 korun a nějaké haléře.

Došlo pochopitelně k personálním změnám. Tou nejvýznamnější je odchod „bouráka“ Pastora Maldonada. Bývalý šampion GP2 a vítěz GP Španělska 2012 na Williamsu sice možná podle těchto výsledků nebyl zas až takové závodnické béčko, jenže bohužel častěji boural, než dojížděl. Renault se hlavně nedohodl na spolupráci s venezuelskými státními olejáři PDVSA, kteří Pastorovu účast platili. Což znamenalo logicky konec. Místo něj do kokpitu usedne Dán Kevin Magnussen, který si loni příliš na McLarenu nezajezdil a z Wokingu dostal vyhazov. Mailem.

Brit Jolyon Palmer byl potvrzen již dříve. Třetím a náhradním jezdcem je Francouz Esteban Ocon, kterého má Renault Sport Formula One Team půjčeného od Mercedesu. Na postu vývojové pilotky překvapivě zůstala půvabná Španělka Carmen Jordá. Funkci prezidenta týmu zastává Jérôme Stoll, výkonným ředitelem je Cyril Abiteboul, závodním šéfem Fred Vasseur a technickým Bob Bell. Poslední jmenovaný velí Nicku Chesterovi coby hlavnímu vývojáři šasi a Rémimu Taffinovi, který zodpovídá za motor. Převážně karbonový podvozek částečně využívá i hliníku, zavěšení je klasické závodní, tedy dvojité lichoběžníky a torzní tyče typu push-rod. Vznikl v britském Enstone, pohonná jednotka ve Viry-Châtillon.

Auto pro letošní rok dostalo označení R.S.16 (oficiálně s tečkami) a je na něm překvapivě málo žluté, převažuje černá. Jenže barvy prý nejsou definitivní. Přibyla loga dánské módní značky Jack & Jones a alianční divize Infiniti, která už nespolupracuje s Red Bullem. Pohonnou jednotkou je nový celohliníkový vidlicový šestiválec R.E.16 1,6 l s oficiálním výkonem 448 kW (609 k) doplněný o 120kW elektromotor. Samozřejmě přeplňovaný, regule hybridních F1 s turbem se pro tento rok nezměnily, motory bude však možné vyvíjet, žetony končí. Kompletně váží 145 kg, celý monopost pak 702 kg. Používá osmistupňovou polosamočinnou převodovku.

Má Renault na úspěch hned v první sezóně? Jezdecký potenciál určitě, oba piloti druhých generací (v F1 závodili i jejich otcové, byť každý v jiné době) rozhodně nejsou špatní. Otázkou je, jak bude fungovat technika. Na šílenou sezónu 2014, kdy nové jednotky hlavně v Lotusech vůbec nefungovaly a také Red Bull zaznamenal ústup ze slávy, zapomenout nejde. Red Bull bude francouzskou techniku používat mimochodem i letos, ale pod značkou TAG Heuer.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - petr164
11. 2. 2016 14:16
uvidíme
Ač má Renault zaděláno na pořádné finanční starosti (nejen v Turecku), neupírejme mu snahu o špičkový autosport, i když ve F1 hovořit o sportu již moc nejde. Třeba konstruktéři odvedou skvělou práci a piloti ji promění v excelentní výkony na trati, což by zase pár šušní mohlo do rozpočtu renaultu vrátit. Tož uvidíme...
9. 2. 2016 17:39
Re: Pane sleepere přestaňte chrápat a nepište sem bludy!
>:D tak určitě označit asi nejlepší éru F1 epizodou OMG >:D doba hvězd typu A.Senna, A.Prost, N.Piquet, N.Lauda, N.Mansell, kdy se dokázali honit 10-20 nalepený na zadním spoileru i bez přiblblejch technologií součastnosti...
Avatar - deolator
9. 2. 2016 07:52
Re: Pane sleepere přestaňte chrápat a nepište sem bludy!
Myslím, že autor článku to napsal správně, i když zdánlivě lehce nesrozumitelně. Pouze prvních 8 průkopnických let Renaultu ve F1 označuje za epizodu. Mimochodem, máš pěknej nick...
8. 2. 2016 17:31
Pane sleepere přestaňte chrápat a nepište sem bludy!
Renault spustil revoluci v F1 v 1977 přišel s turbem v moderní éře ne až po ní... :-) už to tu postuju podruhý a koukám že se nic nezměnilo... [odkaz]