Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks řada T: Nástupce pro Premium Long Distance i Magnum (2x video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
V rámci své generační výměny a uvedení vozidel s motory Euro 6 představuje společnost Renault Trucks modelové řady pro všechny segmenty trhu. V případě dálkové dopravy se jedná o řadu T.

Letošní rok přináší u většiny výrobců nákladních vozidel velké změny, související s blížícím se nástupem emisní normy Euro 6. Nejinak je tomu u společnosti Renault Trucks. Mezi její letošní novinky patří i řada T, která je připravena pro dálkovou dopravu a sdílí design, pohonné jednotky a další technická řešení s modelovou řadou C určenou pro využití ve stavebnictví i s nejmenší řadou D připravenou pro rozvážkovou a distribuční službu.

S modelovou řadou T pro dálkovou přepravu uvedla společnost Renault Trucks na trh homogenní nabídku sestávající z jediného vozidla s modulární konstrukcí. Ta má uspokojit potřeby všech zákazníků francouzské značky v celém sektoru dálkové přepravy.

Renault Trucks T byl zkonstruován tak, aby přinesl dopravním společnostem ideální rovnováhu mezi úsporou paliva a kvalitou života za volantem. Díky zcela nové kabině, zkonstruované a zkoušené v aerodynamickém tunelu, model T spojuje efektivitu a nízkou spotřebu pohonných látek modelu Premium Long Distance s pohodlím a prestiží modelu Magnum v jediném novém voze.

Nový model Renault Trucks T vychází ze zásad modelu Premium Long Distance a vlastníkům má pomoci snižovat náklady na pohonné hmoty díky konstrukčnímu řešení, které je orientované na zlepšení vlastností, a novému hnacímu ústrojí, se kterým model T dosahuje jednu z nejnižších hodnot spotřeby pohonné látky na trhu. Snížila se až o 5% ve srovnání s předchozí generací, a to i navzdory překážkám, které klade nová norma Euro 6.

Zákazníci společnosti Renault Trucks mohou u řady T vybírat ze čtyř typů kabin. Základem je krátká denní kabina se standardní střechou, která bude k dispozici jen s motory DTI 11, následuje prodloužená kabina Night&Day a vrcholem nabídky je spací kabina s vysokou střechou a rovnou podlahou bez tunelu motoru.

Všechny kabiny mají podle Renault Trucks vynikat ergonomií, komfortem i dílenským zpracováním a použitými materiály. Interiér je rozdělen do dvou různých oddílů. První z nich je určen k řízení, zatímco druhý je věnován odpočinku.

Se širokou 2,5 m je kabina modelové řady T prostornější, pohodlnější a má vysouvací lůžko a také horní lůžko, které může případně sloužit jako další úložiště. Nový tunel motoru má výšku jen 200 mm a ve verzi s plochou podlahou se úplně ztrácí.

Součástí optimalizace polohy za volantem jsou nová sedadla navrženy firmou Recaro pro Renault Trucks, ergonomická palubní deska se 7-palcovým centrálním displejem a možnost přeskupit pozice ovládacích tlačítek.

Model T nabízí také úložný prostor s přístupem zevnitř i zvenku vozu, plus úhel otevření dveří 85 °. Řidiči mají k dispozici několik bezpečnostních pomůcek, včetně natáčecích světlometů a multifunkčního trojcestného nastavitelného volantu.

V nabídce motorů modelu Renault Trucks T jsou motory DTI 11 a DTI 13 splňující normu Euro 6. Všechny motorizace řady T jsou vybaveny dvanáctirychlostní automatickou převodovkou Optidriver. Ta od nynějška používá nový řídící systém řazení rychlostních stupňů. Alternativou se může stát manuální převodovka B14 se stejným počtem rychlostních stupňů od Volvo Group.

Renault Trucks řada T - Motor DTI 11
Nejvyšší výkon [kW/min-1]280/-316/-338/-
Nejvyšší toč. Moment [Nm/min-1]1800/-2050/-2200/-

Renault Trucks řada T - Motor DTI 13
Nejvyšší výkon [kW/min-1]324/-353/-383/-
Nejvyšší toč. Moment [Nm/min-1]2200/-2400/-2550/-

Model T se může pochlubit i zcela novým klimatizačním systémem EACU (Electronic Air Control Unit), čerpadla posilovače řízení s proměnným průtokem na snížení spotřeby a palivovou nádrží o objemu až 1 475 litrů. Údržba se zjednodušila díky oddělení vedení elektrických kabelů od vedení hydraulického systému v karoserii vozidla, přičemž elektrika je na pravé straně a hydraulika na levé.

Na českém trhu bude nová modelová řada C k dispozici s konfigurací náprav 4x2 a 6x2 ve verzích s celkovou hmotností vozidla od 18 do 26 tun a s celkovou hmotností soupravy od 40 do 60 tun.

V případě potřeby může řidič použít tlačítko "24/7" na palubní desce na okamžité vyhledání polohy vozidla a nahlášení veškerých technických údajů, čímž se ještě více zjednodušuje správa vozu pro jedno z 1 600 obchodních a servisních míst značky Renault Trucks na celém světě.

Model T má také přípravu na integraci systému Optifleet, řešení pro správu vozového parku od společnosti Renault Trucks, které zvyšuje provozní ziskovost. Společnost Renault Trucks navíc zachovala osvědčené řešení na úsporu paliva, včetně služby Optifuel Infomax, která analyzuje výkon, sleduje spotřebu pohonné látky, a pokud se použije ve spojení se školením o hospodárném řízení vozidla od společnosti Renault Trucks (k dnešnímu dni bylo vyškoleno více než 25 000 řidičů), dokáže snížit celkovou spotřebu pohonné látky až o 15% napříč celým vozovým parkem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - vabis
22. 6. 2013 00:37
VW Constellation
nějak mi to připomíná VW Constellation :-|