Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault ve španělské továrně Valladolid vyrobil 6 milionů aut

Diskuze (0)
Jedna ze dvou španělských továren Renaultu slaví významný milník. Z její linky sjel šestimilióntý vůz, konkrétně crossover Captur.

Provoz Renault Valladolid Carroserie Montage funguje od roku 1972, její kořeny ale můžeme hledat ještě hlouběji v minulosti. Předchůdkyně FASA spustila výrobu už v roce 1953, podnik vznikl v reakci na celní restrikce tehdejšího autoritativního španělského režimu. Původně se ve Valladolidu montovaly lidové vozy 4CV smotnované z dílů vyrobených ve Francii.

I dnes se továrna ve Valladolidu specializuje zejména modely segmentu B. V loňském roce tamních 1970 zaměstnanců vyrobilo 41 tisíc ks modelu Clio III (z celkových 196 tisíc), 31 tisíc ks malého MPV Modus a 11 tisíc elektromobilů Twizy. Poslední dva jmenované se vyrábí výhradně ve Valladolidu. Od letošního února tato továrna namísto Clia III produkuje nový model Captur, zatím z linky sjelo 72 tisíc ks a do konce roku by se mělo vyrobit dalších 45 tisíc. I jubilejní Renault byl zástupcem právě této modelové řady, konkrétně šlo o verzi s motorem 1.2 TCe, dvouspojkovou převodovkou EDC a hlavně kontrastní střechou, kterou prý volí 70 % zákazníků.

Kromě samotné automobilky na stejném místě funguje i Renault Valladolid Motores, továrna s roční produkcí milion pohonných jednotek. Vyrábí se v ní mimo jiné agregát 1.5 dCi, určený vedle mnoha Renaultů a Nissanů i pro Mercedes-Benz A 180 CDI a B 180 CDI. O 60 km dále ve městě Palencia má Renault další továrnu, která ročně vyrobí na 200 tisíc Méganů.

Diskuze (0)