Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault vylepšuje systém řízení zadních kol. Půjde kombinovat i se čtyřkolkou

Filip Melich
Diskuze (0)

Renault disponuje již třetí generací systému řízení zadních kol 4Control. Nově půjde kombinovat s pohonem všech kol a jako první s ní přijede SUV Austral.

Zcela nový Renault Austral, v podstatě vlajková loď značky, se představil začátkem března letošního roku. SUV v nabídce značky nahradí hned několik modelů, konkrétně Kadjar, Koleos, Talisman a také Espace. Nebude mít lehkou úlohu, proto si Renault na jeho vývoji dal záležet. Přiveze mimo jiné také třetí generaci systému řízení zadních kol, který značka nazývá 4Control.

Zmiňovala se o tom již tisková zpráva Renaultu, která vyšla s odhalením Australu, ale spíše jen tak okrajově. Přitom úpravy systému jsou poměrně rozsáhlé. Zřejmě proto výrobce do názvu systému alespoň přidal slovíčko „Advanced“ (pokrokový, vyspělý).

Dosud systém 4Control fungoval jen ve spojení se zadními vlečenými rameny spojenými torzní příčkou, avšak nový 4Control Advanced byl navržen pro víceprvkovou zadní nápravu. Díky tomu jej bude možné poprvé kombinovat také s pohonem všech kol. Novinkou dále bude možnost v infotainmentu vozu nastavit chování podvozku, a to ve 13 krocích.

Například zmiňovaný Renault Austral bude vyjíždět jak s jednodušší zadní nápravou s vlečenými rameny, tak s víceprvkovou, spojenou se systémem 4Control Advanced. Zatímco předokolka bude mít poloměr otáčení 11,5 metru, verze s řízenými zadními koly poloměr zmenší na 10,1 metru.

Video se připravuje ...

Kombinace s víceprvkovou zadní nápravou zároveň umožnila zvětšit úhel natočení zadních kol. Nově se budou moci natáčet až do úhlu 5°, což je nárůst o 1,5° ve srovnání s druhou generací systému 4Control. To platí pro natáčení zadních kol v opačném směru, než na jakou stranu zatáčí ta přední, což se děje v nižších rychlostech. Ve vyšších rychlostech se zadní kola natáčí ve stejném směru jako ta přední, přičemž maximální úhel natočení v tomto případě zůstává na hodnotě 1°.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme