Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Renault Austral oficiálně: Na tuto kartu teď Francouzi sází skoro všechno

Stanislav Kolman
Diskuze (42)

Po včerejším úniku se Renault Austral odhaluje oficiální cestou. V hierarchii francouzské automobilky jde o mimořádně důležitý model.

Důvod klíčové role Renaultu Austral je prostý. V nabídce Renaultu on, případně jeho další deriváty – sedmimístné provedení a atraktivnější SUV-kupé – nahradí hned několik tradičních modelů. Kromě nepříliš úspěšného Kadjaru se Austral stane nástupcem dosluhujícího Talismanu, Koleosu, ale také Espacu.

Vzhled 4,51 metru dlouhého SUV příliš nepřekvapí, rozvíjí aktuální designový směr Renaultu a ze všeho nejvíce připomíná nový, čistě elektrický Mégane. Na tvary dalších karosářských variant si budeme muset ještě nějaký čas počkat. Elektromobilu je velmi podobné také pracoviště řidiče se zcela novým volantem, digitálním přístrojovým štítem a vertikálně umístěnou obrazovkou multimediálního systému. V kabině zaujme několik chytrých řešení, například posuvný kryt středové konzole s pogumovanou plochou pro odložení telefonu, ale také hodnotné materiály ve dveřích a na přístrojové desce.

Video se připravuje ...

Na rozdíl od Méganu, který již zanevřel na čistě spalovací motory, s nimi dnes představená novinka počítá. Nenabídne sice diesel, ale hned několik benzinových motorizací. Nejprve dorazí s benzinovým čtyřválcem 1.3 TCe o výkonech 103 a 118 kW, přičemž ten silnější spolupracuje s 12V mikrohybridem. Slabší verze dává na výběr mezi manuálem a automatem, výkonnější má výhradně automat, na přání obohacený o pohon všech kol.

Časem paletu doplní také zcela nový tříválec 1.2 TCe se 48V mild hybridem s výkonem 96 kW a 230 newtometry točivého momentu. Stejný motor se má stát základem plnotučného hybridu s výkony 118 a dokonce i 132 kW. Automatickou převodovku již nezastupuje EDC, na které jsme byli u Renaultu zvyklí v posledních letech, ale samočinné ústrojí CVT.

Ani co do výbavy nebude novinka nikterak strádat. V závislosti na zvolené verzi může zákazník dostat například Matrix LED světlomety, 360stupňové sledování kolem vozu, head-up displej promítající informace přímo na čelní sklo, masážní sedačky či řízení zadních kol 4Control.

Video: Podoba Australu s novým Méganem je zřetelná

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (42)

Doporučujeme

Avatar - del42sa
10. 3. 2022 11:27
redakce
člověk upozorní na chybu a stejně ten článek nikdo neopraví :no:
Avatar - xxc
9. 3. 2022 21:28
Re: Francuzi musia byt natom strasne zle
fakt nadcasova kia sportage, vcera sa na mna v noci vyrutila oproti v zatacke s dennym svietenim, normalne som sa zlakol, co to za auto ide :-)
Avatar - xxc
9. 3. 2022 21:24
Re: Vnější design za mě O.K.,
cim kratsi, tym lepsie sa parkuje pred panelakom :-) alebo ma kazde auto v novej generacii byt vacsie a sirsie a tazsie?
Avatar - xxc
9. 3. 2022 08:32
Re: Austral nahradí - všetko
tak ja neviem, vypinaju ropu a plyn, co som sa rozhliadol po svete :-)
8. 3. 2022 21:21
Re: Austral nahradí - všetko
Lebo reklama a marketing. Človek je múdry tvor, ale ľudia sú tupé nemysliace stádo.