Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Roewe RX5 míří s operačním systémem YunOS na trh

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Roewe RX5 je SUV čínského koncernu SAIC Motor, které bude díky spolupráci s Alibaba Group na domácím trhu nabízeno s operačním systém, umožňující spojení s internetem.

Roewe RX5 s rozvorem náprav 2700 mm, celkovou délkou 4545 mm, šířkou 1855 mm a výškou 1719 mm může zaujmout svým designem, jimž připomíná modely ze současné produkce německého koncernu Volkswagen, s nímž SAIC Motor v Číně spolupracuje mimo jiné na výrobě vozů mladoboleslavské značky Škoda.

Hlavní pozornost tento automobil ovšem nyní přitahuje díky operačnímu systému YunOS. Ten může být součástí jeho výbavy díky spolupráci SAIC Motor s Alibaba Group a SUV má být díky němu prvním chytrým automobilem na čínském trhu.

Operační systém YunOS totiž umožňuje hlasové ovládání řady funkcí automobilu od audio systému až po posuvnou panoramatickou střechu může jej online propojit s řadou služeb. Využít jej ze pro nahrávání a přehrávání hudby, komunikaci, navigaci i platbám prostřednictvím Alipay nebo dokonce i k ovládání dronu. Ten se může bez lidského zásahu do ovládání vznášet nad vozem a následovat jej při jízdě.

SUV je v na domácím trhu nabízeno v řadě verzí, k jejichž pohonu slouží přeplňované čtyřválec o objemu 1,5 a 2,0 litru ve spojení se šestistupňovou manuální nebo sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou a pohonem předních nebo všech čtyř kol.

Roewe RX, v jehož výbavě bude figurovat operační systém YunOS, má být na čínském trhu k dispozici od srpna letošního roku s cenou od 22.300 amerických dolarů (zhruba 550.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)