Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce potvrzuje návrat ke kořenům. Přichází Boat Tail, dost možná nejdražší auto světa

David Bureš
Diskuze (2)

Boat Tail je superluxusní kabriolet dlouhý bezmála 5,8 metru, který je unikátní svoji zádí připomínající jachty. Ta mu ostatně dala i jméno, které Rolls-Royce používal už v minulosti.

Automobilka Rolls-Royce tento týden oznámila, že se opět vrací ke svým kořenům, když se po letech chce opět výrazněji zaměřit na automobily postavené na zakázku, které doplní stávající modelovou paletu. A jen krátce nato debutuje první takový projekt. Přivítejte Rolls-Royce Boat Tail.

Jedná se o bezmála 5,8 metru dlouhý superluxusní kabriolet, který hlavně svoji zádí evokuje luxusní jachty. Ostatně ty mu daly jeho název, boat tail totiž v překladu znamená lodní záď. Pro Rolls-Royce přitom nejde o novinku, právě takové označení už nesly někdejší zakázkové automobily, postavené ve dvacátých a třicátých letech.

Specialitou jsou právě zadní partie, které používají obdobná řešení jako jachty. To ostatně platí i pro nasazovací střechu, která je jen nataženým plátnem, podobně jako u sportovních jachet. Jiná je ale také příď, moderněji pojatá než u aktuální modelové řady Rolls-Roycu, byť s charakteristickými znaky typickými pro vozy značky. Ostatně výrobce tvrdí, že je tu hned 1.813 kompletně nových komponentů.

Základ poskytla nová „architektura luxusu“, která už je přizpůsobena takovým projektům. Hliníkový základ je dostatečně flexibilní, aby mohl být použit pro zakázkové speciality. Pod kapotou pak mimochodem pracuje dvakrát přeplňovaný vidlicový dvanáctiválec o objemu 6,75 litru, známý z Phantomu.

Rolls-Royce postaví pouhé tři exempláře Boat Tailu, které vznikají v úzké spolupráci s jejich majiteli. Jeho příprava přitom zabrala čtyři roky.

Vůz na přiložených fotografiích je určen pro klienta, který už ve sbírce má někdejší Boat Tail z roku 1932. Barva laku je jeho oblíbená a v zadní části nechybí ani kompletní výbava pro stolování na cestách. Zakázkovou sadu příborů a nádobí renomované firmy Christofle doplňuje dvojice ledniček, přičemž v jedné nechybí ani majitelovo oblíbené šampaňské Armand de Brignac. K posezení pak slouží dvě karbonové stoličky vyrobené ve spolupráci s italskou firmou Promemoria, které doprovází ze zádě výsuvný slunečník.

Na přání majitele byla upravena také minimalistická kabina. Speciálně přizpůsoben byl třeba hudební systém s 15 reproduktory, aby nabídl co nejlepší zvukový zážitek.

Rolls-Royce neuvádí, kolik majitelé za unikátní Boat Tail zaplatí. Vedení však přiznává, že je mnohem dražší než na zakázku postavený Sweptail z roku 2017, který tehdy vyšel na zhruba 10 milionů liber (přes 295 milionů korun). Boat Tail tak má nepochybně ambice se stát nejdražším automobilem světě a překonat tak aktuálně dokončované Bugatti La Voiture Noire, o němž se v roce 2019 říkalo, že vyjde na 16,7 milionu eur (bezmála 428 milionů korun).

Automobilka Rolls-Royce se ve svých počátcích nejvíce proslavila na zakázku postavenými automobily, s nástupem samonosných karoserií však od nich postupně upouštěla. V posledních letech tak leda nabízela individuální úpravy stávajících modelových řad, ať už prostřednictvím speciálních laků, čalounění nebo výbavy. V roce 2017 však debutovalo na zakázku postavené kupé Sweptail, které mezi nejbohatší klientelou značky vzbudilo pozornost, a tak se Rolls-Royce opět rozhodl na zakázku navržená auta stavět. Ostatně když je v oblasti takových limitek úspěšné třeba Lamborghini, tak proč ne také Rolls-Royce.

„Rolls-Royce pečlivě naslouchal svým nejbližším klientům, z nichž každý vyjádřil přání prohloubit svůj vztah ke značce vytvořením ambiciózních osobních prohlášení o skutečném luxusu. Pouze Rolls-Royce dokáže nabídnout klientům nenapodobitelnou příležitost uvést do provozu produkt budoucího historického významu, který je stejně jedinečný jako oni, a poté se podílet na každém detailu jeho vzniku," říká k oživení zakázkových automobilů generální ředitel Rolls-Roycu Torsten Müller-Ötvös.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Barrichello
28. 5. 2021 10:32
Originální zád
to se celkem povedlo, je to zajímavé a originální. RR se poslední dobou snaží. :yes: