Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

RUF hlásí návrat: Bergmeister je karbonový speedster inspirovaný závodními speciály

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Speedster s výkonem 450 koní se inspiroval u historických kousků i nedávného díla automobilky.

Společnost RUF Automobile GmbH, známý úpravce automobilů značky Porsche, o sobě znovu dává vědět. Po menší odmlce totiž na právě probíhajícím automobilovém festivalu Monterey Car Week představila nový speciál Ruf Bergmeister, inspirovaný speciály Porsche pro závody do vrchu.

RUF Bergmeister, označovaný také jako Projekt RBS, vzdává hold strojům jako Porsche 906, Porsche 909 Bergspyder nebo Porsche 718 RS 60 Spyder. Jako inspirace však mohlo posloužit i podstatně mladší Porsche Boxster Bergspyder, které představila samotná automobilka před pár lety.

Na první pohled může RUF Bergmeister vypadat jako výrazně upravené Porsche 993, pravdou však je, že všechny karosářské panely jsou nové – na zakázku vyrobené z karbonu. Pozornost přitom upoutá především nový přední nárazník s dvojicí nasávacích otvorů, nízké čelní sklo, spoiler za kabinou nebo divoce tvarovaná záď, která nemusí být po chuti každému.

Video se připravuje ...

Stejně jako Porsche před lety, také v RUF vsadili na elegantní bílou barvu karoserie, kterou doplňují zelené pruhy a detaily. V podbězích pak vidíme 19“ litá kola. Interiér je poměrně strohý a většinu povrchů zdobí Alcantara. Sedadla jsou sportovně tvarovaná a čalouněná retro kombinací s černými boky a šachovnicovým středem.

Pod kapotou je uložen plochý 3,6litrový vzduchem chlazený šestiválec přeplňovaný turbodmychadlem, který v RUF vyladili na výkon 331 kW (cca 450 k) a 599 Nm točivého momentu. Výkon je přenášen přes šestistupňovou manuální převodovku čistě na zadní kola.

Technické parametry vozu bohužel neznáme, výrobce nicméně podle zdrojů zahraničních kolegů prozradil, že vůz nabídne samosvorný diferenciál nebo vylepšené karbon-keramické brzdy s 350 mm kotouči a šestipístkovými brzdiči vpředu, zatímco vzadu jsou brzdiče čtyřpístkové. Při nízké hmotnosti karbonové karoserie by se tak mohlo jednat o opravdu velmi svižný stroj.

Společnost bohužel neprozradila, kolik kousků speciálu Bergmeister plánuje vyrobit. Navíc neznáme ani cenu. Trh se specificky upravenými/přestavenými vozy Porsche však v posledních letech roste a má mnoho příznivců. Není tedy pochyb, že si i Bergmeister najde své fanoušky.

Kromě Bergmeisteru však společnost RUF během kalifornské akce vystavila ještě jedenu lahůdku –prototyp RUF SCR. Vůz s karbonovým monokokem je osazen 4,0litrovým atmosférickým šestiválcem, jehož výkon se povedlo vyladit na 380 kW (517 k) a 469 Nm točivého momentu. Cena tohoto stroje, představeného již na ženevském autosalonu 2018, ale již před lety začínala od 650.000 eur (cca 16.029.000 Kč).

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme