Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rychlý RAM 1500 TRX ukrývá zajímavý vtípek. Rýpe do konkurenčního Fordu F-150 Raptor

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Nový RAM 1500 TRX si nárokuje titul nejrychlejšího a nejvýkonnějšího sériově vyráběného pick-upu. I proto si utahuje z konkurenta od Fordu.

RAM 1500 TRX pohání 6,2litrový osmiválec přeplňovaný kompresorem, který dává maximální výkon 523 kW (712 k) a 880 N.m točivého momentu.

Na 96 km/h netradiční pick-up vystřelí za 4,6 sekundy, sprint na čtvrt míle zvládne za 12,9 sekundy (cílem projede rychlostí 174 km/h) a uhání až 190 km/h. Díky robustnímu podvozku s novými komponenty a tlumiči Bilstein navíc TRX slibuje i divočinu v terénu.

Svým zaměřením se RAM TRX pokusí otřást pozicí Fordu F-150 Raptor. Novinka je proti němu výrazně výkonnější, Ford totiž v aktuálním provedení spoléhá na dvěma turbodmychadly přeplňovaný šestiválec o objemu 3,5 litru, který poskytuje "jen" 335 kW a 691 N.m.

Že má RAM navíc, ukazuje i jedno lehce ukryté a docela vtipné překvapení, které najdete pod plastovým krytem v motorovém prostoru. Když ho nadzvednete, narazíte na reliéf zobrazující tyrannosaura rexe, kterak si pochutnává na velociraptorovi.

Jde samozřejmě o zajímavou hříčku se jmény obou zmíněných pick-upů, která připomínají známe dinosaury. Zatímco zkratka TRX vyslovená v angličtině nápadně připomíná výraz T. Rex ("týrex"), a tedy právě tyrannosaura rexe, označení Raptor lze brát jako zjednodušené jméno velociraptora.

Symbolika je tedy jasná. A rozhodně to není náhoda, spíš vtipné pošťouchnutí. U nás bychom asi řekli, že RAM dává jasně najevo, že si svého rivala od Fordu namaže na chleba.

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

22. 9. 2020 09:09
Re: Výkonový války pokračují tentokrát v USA
No, snad, spekuluje se o tom, ale uz tomu skoro ani neverim... Uvidime snad za par mesicu. Cekam na to, jestli tam nebude V8, tak snad pujdu do tohodle RAMu...