Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

S Astonem Martin to nevypadá dobře, akcie jsou na rekordním minimu

Diskuze (6)

Akcie britského výrobce luxusních automobilů Aston Martin dnes klesly na nové rekordní minimum 3,71 libry (asi 104,7 Kč). Od vstupu firmy na londýnskou akciovou burzu loni v říjnu již ztratily 80 procent.

Později akcie část ztrát smazaly a stouply na 4,35 libry. Stále to však znamená za dnešní den pokles o sedm procent. Akcie automobilky vstoupily loni na burzu za cenu 19 liber.

Automobilka minulý měsíc zhoršila svou prognózu prodeje na tento rok z 7250 na 6400 vozů. Odkázala přitom na makroekonomickou nejistotu v Británii a Evropě, které se potýkají s pomalým hospodářským růstem a s rizikem odchodu Británie z EU bez dohody na konci října.

Slabší prodej v prvním pololetí - v době, kdy Aston Martin investuje do továrny ve Walesu, kde se bude montovat první sportovně-užitkový vůz automobilky - vedl mnoho investorů k otázce, zda společnost bude potřebovat dát dohromady více financí. To by mohlo vést k vydání dalších akcií a snížilo by to podíl současných akcionářů.

Zhoršení výhledu zvýšilo finanční tlaky na firmu. Ratingová agentura Moody's automobilce v červenci zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti, a Aston Martin si v důsledku toho půjčuje prostředky za méně výhodných podmínek.

Britský výrobce luxusních automobilů se v prvním pololetí propadl do ztráty 78,8 milionu liber (2,2 miliardy Kč), zatímco o rok dříve hospodařil se ziskem 20,8 milionu liber. Firma, jejíž auta proslavil mimo jiné fiktivní britský agent 007, to zdůvodnila především slabou poptávkou v Evropě.

Automobilka prochází plánem restrukturalizace, a to už od roku 2014, kdy její otěže převzal výkonný ředitel Andy Palmer. Jeho cílem je obnovit a posílit modelovou řadu a přesunout se do nových segmentů.

Diskuze (6)
17. 8. 2019 08:32
Jeremy Clarkson - uctievač britských vozidiel...
by mal namiesto kecov začať skupovať akcie a postaviť automobilku na nohy! ;-)
16. 8. 2019 22:50
UK
Takze typicky UK pribeh - zijeme
z davno odvate slavy v minulosti co uz se - dikybohu - nevrati ...

Plus 50% anglicanu si vybrali uplne
dementni odchod z neceho co naprosto
dava smysl.

good luck AM
Avatar - 3_diamanty
16. 8. 2019 17:53
to je tak
ked uz konkurencne lambo a rolls maju SUV a ty zistis ze stale nahanas len sporrtove kary ktore predavaju dnes uz velke kulove... aston zaspal... otazne je ci sa este prebudi alebo je to uz vecny spanok.... udivime :'-(
16. 8. 2019 16:04
Bohužel je to tak
Jsme stále hrdým dodavatelem dílů na DBS, Vantage i budoucí DBX, nicméně Aston nám již nějaký čas neplatí (za díly, za práci, za nástroje), protože nemají čím. Studna vyschla. Chtějí, abychom ještě vydrželi 3/4 roku, kdy už jejich dluh bude kolem 4 milionů Euro. Tak uvidíme, jak to dopadne 😳
16. 8. 2019 15:21
Re: SpFli︆ng︆.︆com︆ - Dospělý projekt pro muže najít dívku!
Prečo tu toto svinstvo stále je? Fakt máte takých neschopných IT-čkárov?