Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab odložil obnovení výroby na příští měsíc

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Výroba Saabu byla po většinu uplynulých tří měsíců zastavena, protože firma nebyla schopna dodavatelům platit.

Švédská automobilka Saab Automobile ve čtvrtek odložila plánované obnovení výroby na příští měsíc. Dříve doufala, že produkci obnoví již příští týden. Automobilka nicméně upozornila, že je blízko k uzavření dohod s dodavateli.

Výroba Saabu byla po většinu uplynulých tří měsíců zastavena, protože firma nebyla schopna dodavatelům platit. V posledních dnech si sice zajistila krátkodobé finanční prostředky ve výši 61 milionů eur (1,5 miliardy Kč), stále se jí však nepodařilo obnovit dodávky součástek.

"Saab Automobile pokračuje v jednáních s dodavateli a je blízko k dosažení dohod," uvedla nizozemská společnost Swedish Automobile, která je majitelem Saabu. Obnovení produkce však Saab očekává až 9. srpna, protože někteří dodavatelé potřebují k obnovení dodávek více času. Dalším důvodem je plánovaná dvoutýdenní dovolená továrních zaměstnanců začínající 25. července, napsala agentura AP.

V rámci snahy o rychlé získání financí se Saab například dohodl na prodeji a následném zpětném pronájmu části svých nemovitostí. Dohoda, kterou dnes definitivně schválila švédská vláda, firmě přinese 255 milionů švédských korun (přes 680 milionů Kč).

Swedish Automobile nedávno uzavřela dohody s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda, které by měly vyřešit dlouhodobější financování Saabu. Dohody ještě musí schválit úřady v Číně a Evropě.

Pokud se dohody zrealizují, získají čínští investoři ve společnosti Swedish Automobile majoritu. Saab by se tak stal již druhou švédskou automobilkou pod čínskou kontrolou. Loni čínská společnost Geely dohodla koupila švédského výrobce osobních vozů Volvo Car od amerického koncernu Ford Motor.

Swedish Automobile se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodla s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (téměř sedm miliard Kč) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Avatar - Ada je zase tady
8. 7. 2011 19:06
Myslim, ze je to konecna...
Pristi mesic vyrobi posledni "limited edition" a spadne klec. :-(

Pokud by stejny osud postihnul jine automobilky, nebyla by to takova skoda.
8. 7. 2011 18:15
Re: Asi by to chtělo trošku pokory...
no tak nějak... ;-)
Avatar - pario
8. 7. 2011 13:35
Re: Asi by to chtělo trošku pokory...
Aj mne sa Saab lúbi, dokonca som nad ním uvažoval, ale už v tej dobe to mal na vážkach. Aj ten interier by som zniesol. ( 9 - 3 )
8. 7. 2011 12:59
Asi by to chtělo trošku pokory...
Jak je vidět, SAAB prostě nestíhá trh. Chtělo by to trošku pokory a daleko příznivější cenovou politiku. Jak je vidět i individualizace má své meze a ne každý individualista ji vnímá jako premiovou značku.

Nejde snad ani o to, aby se stala značka masovou, od toho tady neni, ale o to aby se SAABu podařilo stabilizovat prodej. Jedna řada 9-5 to nespasí, 9-3 je celkem zastaralá, ač se mi celkem líbí...

Co si budeme povídat BMW, MB, Audi a hlavně číňany zachráněné Volvo jsou prostě o dost dál, prodejně i vyvojově ;-)
Avatar - pario
8. 7. 2011 08:34
Re: zase
Na budúci mesiac Saab vyrobi 582 aut pre Číňanov. Potom sa dozvieme o ďalšej požičke atd...