Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab Sonett II: Vzácné kupé v dvoudobém rytmu (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Saab v začátcích své existence vyráběl výhradně vozy s dvoudobými motory. Kupé Sonett dnes stále stojí trochu stranou zájmu. Rozhodně neprávem.

Z kapkovitých typů proslul asi nejvíce slavný model 96, který zvítězil dvakrát v Rallye Monte Carlo. V letech 1962 a 1963 za jeho volantem seděl famózní Švéd Erik Carlsson, I tento vůz měl zpočátku pod kapotou dvoutakt. Historie Sonettu se začala psát ale ještě dříve, už v roce 1956. Původní Saab 94 Supersport alias Sonett I vznikl ovšem jen v šesti exemplářích a jednalo se o roadster. Sklolaminátová otevřená karoserie ukrývala v přídi tříválec 748 cm3/43 kW.

Sonett II (typ 97) byl výsledkem vývoje prototypu MFI13. Měl premiéru v roce 1966 v Ženevě a v prvních dvou letech se zrodilo jen 258 kusů. Motor s objemem 841 cm3 dával už 44 kW, což lehoučkému, pouhých 680 kg vážícímu a 3,77 m dlouhému autu umožňovalo koketovat se stosedmdesátkou a z klidu na stovku zrychlovalo za 12,5 s. Materiál na karoserii použili Švédové stejný jako v případě „jedničky“. Manuální převodovka měla čtyři stupně a řazení pod tříramenným sportovním volantem. Hlavní světla vykukovala z obrysů vozu, jeho příď byla efektně zašpičatělá, zadní okno bublinovité. Zavazadla se ovšem nakládala jen úzkým otvorem pod ním mezi čtveřicí kulatých světel. Kapota motoru se naopak odklápěla celá po odjištění nejprve chromovaných, později (od modelu 1967 s novými nárazníky) gumových spon na bocích. Boční okna postrádala rámy. Sonett II představoval alternativu k tehdejším britským sporťákům a hlavně menšinovou, nebyl rozhodně k vidění na každém rohu.

Instalace motoru Ford Taunus V4 1,5 l/48 kW změnila nejen tvar kapoty, ale i charakteristiku auta, které vznikalo i nadále v malých počtech. Vždyť do roku 1969 bylo vyrobeno jen 1.868 kusů druhé série s oběma pohonnými jednotkami, s vidlicovými čtyřválci tedy 1.610. Životopis pokračoval dále Sonettem III. Ten ovšem zahubily americké bezpečnostní předpisy, které vstoupily v platnost v roce 1974. Do světa se jich ovšem tentokrát rozjelo už 8.368, tedy zdaleka nejvíce.

Glenn Roberts je majitelem jednoho z původních Sonettů II, který koupili jeho rodiče na Floridě jako nový v roce 1967. On jej vlastní od začátku 80. let minulého věku, zaplatil jim za něj 300 dolarů. Stříbrný unikát (za moře se moc kusů nedostalo) prošel nutnou renovací před dekádou. Sám Glenn na videu od Petrolicious tvrdí, že jeho motor má vyšších 52 kW. Čísla nejsou tak důležitá jako jeho zvuk, který prostě miluje. Inu, v USA, nebo konkrétně v Kalifornii, kde jeho vlastník nyní žije, je opravdu neobvyklý...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)