Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab stále nevyrábí, údajně dluží destíky milionů dodavatelům

redakce AUTO.CZ
Diskuze (65)
Švédská automobilka Saab stále neobnovila výrobu, kterou pozastavila v úterý kvůli problémům s dodávkami součástek.

Firma se nyní snaží dohodnout s dodavateli, kterým dluží peníze. Zaměstnanci továrny Saab nedaleko města Trollhättan byli na zbytek týdne posláni domů, takže odstávka závodu zřejmě bude pokračovat, napsala agentura Reuters.

Generální ředitel švédské asociace dodavatelů automobilového průmyslu FKG Svenake Berglie uvedl, že hodnota nezaplacených pohledávek činí desítky milionů švédských korun. Deset milionů SEK odpovídá zhruba 27 milionům Kč. Švédský list Dagens Nyheter popsal situaci v automobilce Saab jako "zoufalé shánění peněz".

Výrobní potíže Saabu jsou podle Spykeru pouze malým problémem, který automobilka přežije. "Saab není na pokraji kolapsu," uvedl tento týden generální ředitel Spykeru Victor Muller. Potvrdil rovněž prognózu, že výroba Saabu letos dosáhne 80.000 vozů a že automobilka se v příštím roce dostane do zisku.

Saab se kvůli problémům s dodavateli potýkal s výpadky ve výrobě již minulý týden. Automobilka je od loňského roku součástí nizozemské firmy Spyker. Ta tvrdí, že Saab není na pokraji kolapsu, ale má pouze krátkodobé problémy s likviditou.

Spyker se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (zhruba sedm miliard Kč) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Saab vyrábí automobily od roku 1949. Od roku 1989 je součástí GM. Od té doby je téměř nepřetržitě ztrátový. Spykeru se ještě nikdy nepodařilo vykázat zisk a se ztrátou počítá i v letošním roce.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (65)
Avatar - Hamunasakra
9. 4. 2011 12:16
Re: ha
Nic se neděje :-)
Avatar - Hamunasakra
9. 4. 2011 12:14
Re: saab je superRe: Re: Re: ha
Mě teda nejvíc vyhovuje Jag - mercedes a audi kdyžtak jen vyšší modely a možná eště BMW a dokonce některý modely u Lexusu ;-)
Avatar - skejpa
9. 4. 2011 11:22
Re: saab je superRe: Re: Re: ha
to je prave ono. holky corvette tezko poznaj. ale audi poznaj hned. je jasny, ze to co sem psal si moc nepochopil...
Avatar - skejpa
9. 4. 2011 11:21
Re: saab je superRe: Re: Re: ha
jasne, ze je. ale nerikej mi, ze ti vyhovuje jen audi :-) mercedes nebo bmw je nevyhovujici ?
9. 4. 2011 09:44
Re: saab je superRe: Re: Re: ha
Já zaslepený nejsem, narozdíl od tebe.. Jen netlačím dopředu pouze to co mám doma...Až budeš trochu objektivní, pak se můžeme bavit ;-)