Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania AXL nemá kabinu a žádný prostor pro řidiče

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

 Scania představuje nejnovější příspěvek do své rodiny projektů vozidel s autonomním řízením, jímž je koncept těžkého nákladního vozidla AXL.

Scania patří k průkopníkům v oblasti vývoje nákladních vozidel a autobusů s autonomními systémy řízení. Těžké nákladní vozidlo AXL patří k nejnovějším výsledkům jejího vývoje a navazuje na koncept NXT pro městskou dopravu, nákladní vozy s autonomními systémy řízení testované ve spolupráci s nadnárodní těžařskou společností Rio Tinto a řadu dalších projektů.

Scania v souvislosti s AXL uvádí, že představuje další milník ve vývoji těžkých nákladních vozidel s autonomním řízením, na jehož vývoji spolupracovala skupina odborníků z nejrůznějších oborů.

Za vývojem tohoto těžkého nákladního vozidla pak stojí skutečnost, že různá průmyslová odvětví usilují o efektivnější řešení dopravy a stále více pozornosti věnují autonomním systémům řízení. V současnosti pak představují ideální prostor pro jejich využití velká uzavřená staveniště a doly, protože se jedná o dobře kontrolovaná místa.

Scania AXL vedle svého autonomního systému řízení, jehož součástí je soustava kamer, radarů a senzorů LiDAR, sledující prostor kolem celého vozu, zaujme i díky svému vzhledu. Těžké nákladní vozidlo postrádá klasickou kabinu řidiče a její místo zaujímá zcela nově navržený modul, který ukrývá kompletní řídící centrum vozu.

V případě pohonného ústrojí se Scania omezuje pouze na informaci, že byl použit motor, který spaluje biopaliva z obnovitelných zdrojů. AXL má i díky tomu představovat skvělý příklad propojení tradiční a moderní techniky.

Henrik Henriksson, prezident a generální ředitel společnosti Scania, uvedl, že AXL je velkým krokem k inteligentní dopravě budoucnosti, v níž budou vozidla s autonomním řízením hrát důležitou roli.

Zdroj: Scania AB

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

29. 9. 2019 09:55
A na čo to je dobré?
Nešetrí na hmotnosti, nešetrí na rozmeroch. Akurát oberie vodiča o prácu. Jeho výplata pôjde na nákup elektroniky a jej servis. :no: