Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania: Výroba kabin jako z budoucnosti (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Uvedení nové generace nákladních vozidel značky Scania doprovázely i značné investice do výrobních podniků. Závod na výrobu kabin patří nyní díky tomu k nejmodernějším zařízením svého druhu.

Scania svou novou generaci nákladních automobilů představila během slavnostního večera 23. srpna letošního roku a první z odhalených novinek jsou určeny pro segment evropské dálkové dopravy.

Společnost uvádí, že se jedná o její dosud největší investici do nových produktů a služeb v celé její 125 let dlouhé historii. Celkem bylo investováno 20 miliard švédských korun.

Vývojové práce na nové generaci vozidel značky Scania trvaly deset let a podílelo se na nich téměř 4000 pracovníku z celkového počtu 18.000 zaměstnanců pracujících ve Švédsku. Ve srovnání se současnou generací má ta nová vynikat výrazně větším podílem ve Švédsku vyráběných komponentů.

Tomu odpovídá i proměna, jíž prošel závod na výrobu kabin nákladních vozidel značky Scania ve švédském Oskarshamn. K modernizaci a rozšíření tohoto podniku společnost uvádí, že se jednalo o investice v řádu několika miliard švédských korun.

Výsledkem je moderní podnik s dvojnásobnou výrobní kapacitou a ještě vyšší kvalitou produkce než tomu bylo doposud, jenž se může pochlubit doslova armádou 283 moderních robotů, sloužících k nejrůznějším úkonům během celého procesu výroby kabiny od sváření jednotlivých výlisků až po montáž dveří a jejich obložení či usazení čelního skla.

Výrobní podnik v Oskarshamn v současnosti produkuje kabiny nákladních vozidel pro celou evropskou výrobní síť společnosti Scania. Proces výroby je zde rozdělen do několika oddělení od lisovny, přes svařování skeletů kabin a lakovnu až po montážní dílnu.

Každý den sem dorazí okolo 160 tun pozinkovaného plechu. Ten je zde zpracováván a samotnou kabinu tvoří okolo 310 různých součástí vyrobených z tohoto plechu.

Hotové kabiny míří po na kontrolu kvality a odtud jsou rozváženy do dalších podniků společnosti Scania, kde probíhá finální montáž nákladních vozidel z dodaných kabin, motorů, převodovek, náprav, rámů a dalších dílů. Tyto závody jsou v Södertälje ve Švédsku, Zwolle v Nizozemí a Angers ve Francii.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)