Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Schwarzmüller slaví! Známá společnost byla založena před 150 lety!

Ivo Semrád
Diskuze (0)

Před 150 let byla v Pasově založena kovárna, která za hospodářské krize třicátých let přesídlila do Rakouska a začala stavět automobily.

Německé příhraniční město Pasov se stalo kolébkou dnes již význačného výrobce přípojných vozidel na celoevropském formátu. Bohatá a mezinárodně úspěšná historie průmyslové společnosti začala v Pasově v roce 1871 jako kovárna. Ve zmatcích světové hospodářské krize přesídlila několik kilometrů jihovýchodně do Rakouska. Zde se od roku 1930 zaměřila na stavbu vozidel.

V Kovářské ulici

Na konci roku 1871 oznámil Josef Schwarzmüller v Pasově, že založil kovárnu v pasovském Innstadtu, v domě číslo 12 a ulici s příznačným pojmenováním Kovářská ulice. Toto oznámení z prosince téhož roku je považováno za zakládající dokument společnosti, která se dnes počítá k vedoucím evropským výrobcům užitkových přípojných vozidel a nástaveb nákladních vozidel v Evropě.

Toto se však stalo známým teprve díky historickému zkoumání Herberta Wurstera, bývalého vedoucího archivu biskupství v Pasově. K tomuto jubilejnímu výročí zrekonstruoval historii z dokumentů a korigoval rok založení kovárny z roku 1870 na rok 1871. V každém případě se pět generací vlastníků společnosti Schwarzmüller svou důslednou budovatelskou prací trefilo do černého a ve svém odvětví vytvořilo vedoucí celoevropský podnik.  

Počátky výroby vozidel

Ke kovárně se v 19. století rychle připojilo i kolářství. Z tohoto spojení vznikl tehdy ještě ne zcela běžný podnik na výrobu vozidel, živnost, kterou si firma Schwarzmüller ve 30. letech minulého století nechala zaregistrovat. Ve zmatcích světové hospodářské krize přesídlil rostoucí podnik do blízkého, ale již rakouského Freinbergu, kde byla v části obce Hanzing v roce 1936 vybudována výrobna. Ta je do současnosti podnikovou centrálou.

Naplánováno však bylo však jiného. Velkoněmecká říše projektovala v oblasti dálnici a moderní infrastruktura měla být využita i pro tento podnik. Na dálnici však nedošlo, závod je zde však pořád. Pracuje v něm 750 zaměstnanců, z nichž více než polovina ve výrobě.

Cílená expanze na východ

V čase hospodářského zázraku po druhé světové válce začala společnost zakládat síť poboček v Rakousku. V devadesátých letech minulého století dosáhla vedoucího postavení na domácím trhu. Přibližně ve stejnou dobu bylo rozhodnuto o zásadní expanzi do zemí za železnou oponou. Vznikly závody v Maďarsku a České republice. Od roku 2020 se čtvrtý závod firmy nachází v Německu. V současnosti je firma Schwarzmüller lídrem trhu v Rakousku, Švýcarsku, Maďarsku, České republice a rovněž na Slovensku. Více než 2000 lidí pracují na tom, aby bylo 150 různých typů užitkových vozidel úspěšně prodáno v 21 zemích. Ročně se prodá kolem 10.000 kusů těchto vozidel.

Ivo Semrád
Diskuze (0)

Doporučujeme