Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SEAT IBL: Klasické Toledo je zpět (video)

Jakub Sochor
Diskuze (46)
Španělskou obdobou Škody MissionL je tento SEAT.

Den před oficiální premiérou jsou známy informace o novém koncepčním sedanu španělské automobilky. Vůz využívá hybridní plug-in techniku a prohlubuje filozofii šípového designu.

Bavíme-li se o tvarosloví designu exteriéru, navazuje vůz na studie IBE a IBX. Vazbu na tyto kreace dokládá svým temperamentním vzezřením, které je založeno na ostrých a přímo vedených linkách s minimem oblých prvků. Dalším rysem vnějších tvarů je důraz na minimalismus (reprezentován kupříkladu subtilními zpětnými zrcátky), který kombinuje dravou rafinovanost (což je zvláště patrné na světlometech, využívajících moderní LED ) s vizuální čistotou.

Dle vyjádření šéfa automobilky SEAT Jamese Muira není koncept IBL předobrazem sériového produktu. Má však za úkol pokračovat v nastolené designové linii a prohloubit firemní vzhledovou DNA. Nepřekvapí proto inklinace k tzv. šípovému designu. Maska chladiče, jejíž velmi plochý tvar se opírá o pětiúhelníkový geometrický obrazec, byla rozšířena, aby korespondovala s podstatou karosářského typu sedan.

Sportovní dojem umocňují 20palcová kola s tenkými paprsky. Ta jsou uložena ve výrazných podbězích. Automobil stojí na podvozku s rozvorem dlouhým 2,71 m (produkční Exeo má 2642 m). Karoserie dosahuje délky 4,67 m a šířky 1,85 m.

Dle prohlášení automobilky má interiér modelu kombinovat luxusní a sportovní prvky. Měl by se v něm rovněž promítat exteriér, z čehož plyne důraz na minimalistická řešení a designově čisté plochy.

Přístrojová deska v okolí řidiče představuje unikátní řešení, spočívající ve zhotovení z jednoho skleněného kusu se specifickým zakřivením, s výraznou orientací celku k řidiči. Nekonvenční ztvárnění desky má za úkol sekundovat pocitu lehkosti.

Palubní atmosféru podbarvuje informační systém, nastavený na tři stupně - Travel (určený pro klidnou jízdu a cestování), Sport (pro sportovní jízdu) a Efficiency (režim při zvýšeném důrazu na účinnost pohonného plug-in hybridního systému).

Informace se zobrazují prostřednictvím hlavního (umístěného před volantem) a sekundárního (jež je zakomponován do středového panelu) displeje.

Koncept IBL má nejblíže ke studii Škody MissionL. Oba vozy jsou předobrazem sériového modelu, který bude vznikat na společné výrobní lince v České republice.

Jakub Sochor
Diskuze (46)
Avatar - Blue Sun
16. 9. 2011 19:05
Re: ALFA
166, i trošku rysy 164 v těch bočních tvarech...
Avatar - kopamt
14. 9. 2011 13:51
Re: ALFA
...predpokladal som, ze je tazko nieco vysvetlovat volovi o sobote, ak ide v piatok na poražku...
...zrazka s...fiatofilom...no nic, aspon som to skusil, ze ci sa nemylim...nemylil som sa...howgh :-!
Avatar - Jáchym
14. 9. 2011 03:05
Design
Což o to, hezký to je - ale problém je v tom, že ono koncepty většinou jsou mnohem hezčí než série a na rozdíl od škodovky má tohle k sérii hodně daleko pokud vůbec serie bude.
13. 9. 2011 20:03
Re: ALFA
Jestli se opravdu chceš zaobírat tím A-sloupkem, tak ti znova opakuju, ať se podíváš na Fiat Idea, který je rozhodně starší než altea a tu návaznost má jasnou.

A ten "starý lišák" nebo "prachsprostý zloděj" Guigiario navrhnul i první generaci ibizy, jak jistě víš, milý seatofile.

Jestli se bavíš o zadních světlech, tak pokud de Silva nedokáže víc, než udělat pěknou AR 156 a pak její světla a zadní kliky "naklonovat" u konkurence, tak toho potenciálu IMHO až tak moc nemá. Nepopírám, že je tam silná podobnost lamp mezi cromou a právě 156, ale to byla 2 auta vyráběná v jednu dobu v jednom koncernu, to jsem schopen tolerovat spíš, než je de Silva hned nalepil na tehdejší Seat Ibiza.
Avatar - kopamt
13. 9. 2011 19:23
Re: ALFA
...ak Ti je jedno odkial bral inšpiraciu, tak je zbytocne sa o comkolvek bavit...

...alebo presa, nielen v tejto branzi sa stalo nespocetne krat, ze si "stary zasluzily mazak" (niekedy nazyvany "stary lišiak" ci spravne povedane prachsprosty zlodej idey) "nacerpa" od mladeho, ktory urobi nejaku skicu, ci povie myslienku bez vacsieho povsimnutia ...ale "stary lišiak", ktory uz niecim presiel zbada jej potencial a vyuzije ju pre seba...a niektori dokonca kalkuluju aj s tym, ze vacsina v pripade "nejasosti a tvrdenia voci tvrdeniu" bude na ich strane, minimalne preto, ze "stari lišiaci" maju dost konexii...nevravim, ze je to tak aj v tomto pripade ja len vravim, ze podobnost tu je dost zasadna...takze aj Giugiario mohol byt učňom...