Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Jeepu Christian Meunier končí, dá si „pauzu“ kvůli osobním zájmům

Marek Bednář
Diskuze (2)

Christian Meunier po dvou letech na pozici generálního ředitele automobilky Jeep odchází kvůli prodejům klesajícím druhý rok v řadě. Uvolní svou pozici Antoniu Filosovi, někdejšímu vrcholovému manažerovi v jihoamerické divizi Stellantisu.

Automobilka Jeep se v poslední době chlubí, jak jsou elektrifikované modely Avenger a Wrangler 4xe prodejně úspěšné. V globálu to však taková sláva není – rok 2022 přinesl meziroční pokles prodejů o 13 % v celosvětovém měřítku a letos to s 12% poklesem za první půlrok vypadá podobně bídně.

Automobilku opouští její generální ředitel Christian Meunier; dost možná v reakci na klesající prodeje, ovšem potvrzeno to není. Podle stručného prohlášení automobilky si Meunier „dá dlouhou pauzu, aby se mohl soustředit na osobní zájmy“. Není tedy známo, zda odchází po vlastním uvážení, nebo po nátlaku či přímo odvolání ze strany vedení koncernu Stellantis.

Navzdory v současnosti klesajícím prodejům se automobilce za Meunierova vedení podařilo nevídaných úspěchů. Vrátila do své nabídky pick-up modelem Gladiator, uvedla na trh novou generaci luxusního SUV Grand Cherokee a elektrický model Avenger se stal Evropským autem roku.

Video se připravuje ...

Na Meunierovo místo nastoupí od 1. listopadu Antonio Filosa, který v roce 2021 byl provozním ředitelem jihoamerické divize koncernu Stellantis. Pro skupinu Fiat však pracoval od roku 1999 v nákupu, jako šéf továrny v brazilském Betimu, jako hlava argentinské divize či jako vedoucí značek Alfa Romeo a Maserati pro latinskou Ameriku.

Marek Bednář
Diskuze (2)

Doporučujeme

30. 9. 2023 13:42
Re: Proč ta zjevně přehnaná tvrzeni?
...tak nezavisle na nem se nejak vyviji trh, cili spis nez prodeje bych resil trzni podil a marze. A jak pises, modely ktere ted delaji prodeje byly navrzeny davno predtim nez on byl reditelem atd. atd...
30. 9. 2023 10:45
Proč ta zjevně přehnaná tvrzeni?
a) za dva roky ve vrcholné pozico nelze dosáhnout “nevídaných úspěchů”), b) výčet úspěchů v článku nelze ani při nejlepší vůli označit za “nevídané”, ale ani za úspěchy. Prostě jan splnění dílčích cílů, na které ovšem bylo zaděláno již před nástupem pana Meuniera do ředitelské funkce….