Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Toyoty se pustil do Tesly: Prodávají recepty, my opravdové jídlo!

Stanislav Kolman
Diskuze (40)

Lídr japonské automobilky Akio Toyoda se poměrně nevybíravě pustil do Elona Muska a Tesly. Situaci mezi značkami srovnával s kulinářstvím.

Komentář Akia Toyody vznikl v reakci na fakt, že hodnoty akcií Tesly jsou aktuálně vyčísleny na 400 miliard dolarů, zatímco v případě Toyoty je to „jen“ polovina. „Ztrácíme, pokud jde o cenu akcií. Ale pokud jde o produkty, máme kompletní nabídku, ze které si zákazníci mohou vybírat,“ uvedl Toyoda.

„Tesla neustále hovoří o svých receptech, ale Toyota má skutečnou kuchyň a skutečného šéfkuchaře. Oni ve skutečnosti nedělají nic opravdového. Lidé jen kupují jejich recept, zatímco my servírujeme jídlo,“ pokračoval lídr japonské společnosti při diskuzi u virtuálního kulatého stolu, ze které jej citoval Bloomberg.

Toyoda to odmítl více rozvádět. Chtěl především poukázat na fakt, že na rozdíl od zmíněné konkurence si u Toyoty může svůj ideální vůz vybrat opravdu každý. Ať už je to sporťák nebo rodinné SUV, se spalovacím motorem či hybridem.

Sympatický šéf značky, který se třeba při vývoji sportovních aut nebojí přiložit ruku k dílu, tak připomněl, že hodnota akcií není všechno. Za celý loňský rok prodala Toyota téměř 11 milionů automobilů, zatímco Tesla jen 367.500 kusů. Jen připomeňme, že do elektrických aut se Japonci stále příliš nehrnou a přednost dávají svým léty prověřeným hybridům.

Odemknout video

Stanislav Kolman
Diskuze (40)

Doporučujeme

10. 11. 2020 20:23
Re: Akcie
Jednoducha EV. Jasne. :D :D :D
Ty uz se taky prober, kamo.
A proto je nejhodnotnejsi automobilkou sveta. Kvuli jednoduchym EV...

Model 3 ani Model S nemaji konkurenci.
Kdyz nepocitam Taycan, ktery je vyrazne drazsi a prodava se v mensim poctu...
10. 11. 2020 17:10
Re: Akcie
Tesla auta nedělá Zatím dělá jen jednoduchá EV. Auto se spalovákem je na ni stejně jako na Číňany moc velké sousto.
10. 11. 2020 12:10
Re: To uz tu jednou bylo
Ono si to skôr nepochopil ty. Nokia vsadila všetko na jednu kartu. A nebolo to trhové rozhodnutie, ani rozhodnutie prameniace z dlhodobého vývoja. Niekto si veľmi želal, aby úspech Nokie vytiahol Windows Phone. Ale stal sa opak a Nokia padla spolu s MS.
Toyotu vedie potomok zakladateľa, ktorý ma záujem na prežití značky a Nokiu viedol zamestnanec MS, ktorý sledoval len prepojenie Nokie s WP a pritom škrtal výdaje na vlastný vývoj.
10. 11. 2020 09:27
Re: Akcie
Tak on je taky zásadní rozdíl v tom, že Tesla nedělá a neplánuje dělat jen auta. Vlastní a provozuje síť nabíječek, vyvíjí autonomní řízení, platformou pro sdílení aut, solární elektrárny, bateriová úložiště... všechno to jsou samostatné businessy, kdy každý z nich by vystačil na poměrně velkou firmu. Pokud ve všech těchto odvětvích uspějí, tak ta evaluace nebude vůbec mimo.
10. 11. 2020 08:18
Re: Akcie
Hm, já čerpal odtud https://www.tesmanian.com/…-gm-daimler-bmw. Ale jak říkáš, v těchhle číslech je to asi fuk.