Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sema 2005: Volkswagen Project R GT (421 kW)

Libor Zezulka
Diskuze (118)
Volkswagen, jenž oznámil přechod na sportovnější design, pochopitelně nemohl chybět na výstavě SEMA a novou image nepodpořit. Úpravou prošel passat, jetta a touareg.

Volkswagen využil skvělou příležitost a podpořil na výstavě SEMA ohlášený přechod na sportovnější image reprezentovaný například novým passatem speciálně upravenými modely passat, jetta a touareg s označením Project R GT. Změnu identity provedli odborníci Volkswagenu ve spolupráci se společností HPA Motorsports, která působí v oblasti tuningu od roku 1991.

Společnými jmenovateli pro Passat R GT, Touareg R GT a Jettu R GT jsou pohon všech kol 4Motion, zážehový šestiválec a dvouspojková převodovka DSG. Jako rozcvičku HPA zvolilo Jettu se zážehovým pětiválcem 2.5 litru o výkonu 110 kW a pohonem předních kol. Místo pětiválce se do motorového prostoru nastěhoval dvěma turbodmychadly přeplňovaný šestiválec 3.2 litru s výkonem 176 kW z Golfu R32.

Jetta samozřejmě dostala pohon všech kol 4Motion, převodovku DSG a například také brzdy Brembo. Zatímco z vnějšku zaujmou spoilery a 19palcová kola, uvnitř vyniknou sedačky Recaro a kombinace černé kůže a Alcantary s karbonovými prvky. V podobném duchu HPA upravilo nový passat. Jako základ posloužil model s šestiválcem 3.2 FSI s DSG a pohonem všech kol.

Nejprve ladiči aplikovali dvojici turbodmychadel Garrett GT25R a dva mezichladiče vzduchu, následně vyměnili výfukový sytém, čímž zvýšili celkový výkon na 421 kW. Jízdní vlastnosti vylepšily sportovní pružiny, brzdy Brembo se do passatu nastěhovaly z phaetonu, 19palcová kola dodal Avus. Bílá barva karoserie kontrastuje s černou maskou, bílý iPod září v interiéru vystlaném černém kůží.

Sbírku rychlých volkswagenů uzavírá v Las Vegas Touareg R GT taktéž poháněný přeplňovaným zážehovým šestiválcem s výkonem tentokrát 367 kW. Vůz stojí na 22palcových kolech od Avusu, má nižší světlou výšku a v interiéru schovává sportovní sedačky.

Libor Zezulka
Diskuze (118)
7. 11. 2005 20:57
Re: Nuda?
Žádná není... je jen shluk slov tam nahoře... Ježišmaria... Snad každej ví, co Renault umí... Marko to napsal přesně.
7. 11. 2005 20:44
Re: Nuda?
Já mám teda pohádky rád, zejména před spaním, ale touhle mě neukolébáš. AUDI... to je součást koncernu, koncernu VW, to tě na škole neučili?... AUDI, že neexperimentuje? Tys asi tady posledních 10let nebyl, co? A Renault... já jsem sice poslední jejich obránce... ale to snad ani nemůžeš myslet vážně. Hele, nesplet´sis to tady s diskuzí o RC modelech TAMYIA? Insidere, já už letos na Matějský byl, ale jak ty nás houpeš... to jsou veletoče :-)