Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šestikolová bestie Hennessey VelociRaptor 6x6 se vrací ve třetí generaci

Filip Melich
Diskuze (0)

Hennesseyho šestikolová terénní monstra baví. Jeho třetí generace modelu VelociRaptor, vycházející z Fordu F-150 Raptor, proto znovu dostává provedení 6x6. Levná sranda to ale není.

Texaský úpravce Hennessey Performance se úpravami Fordu F-150 Raptor zabývá již od představení první generace tohoto zběsilého picku-upu v roce 2009. Své představě o ideálním Raptoru říká VelociRaptor a průběžně ji aktualizuje s každou další generací Fordu F-150 Raptor. Od druhé generace dokonce Hennssey začal nabízet šestikolové provedení. To se nyní vrací ve třetí generaci VelociRaptoru.

Hennessey Velociraptor 600 vstoupil do produkce začátkem letošního roku, avšak úpravce jeho šestikolové provedení představuje až nyní. Texaská společnost samozřejmě říká, že úprav a vylepšení je mnohem více, než jen pouhé přidání třetího páru kol. Jednou ze samozřejmých změn je celkové protažení vozu, takže za kabinu bylo možné nainstalovat ložnou plochu dlouhou 2,4 metru. Úložný prostor má ve srovnání s 1,67metrovou ložnou plochou sériového vozu o 45 % větší objem.

Auto stojí na 20palcových kolech obouvajících 37palcové terénní pneumatiky. To spolu se zvýšením vozu o 3 palce (7,62 cm) výrazně zvětšuje světlou výšku Velociraptoru 6x6. Součástí podvozku je také sofistikované zavěšení kol od společnosti Fox. Všechny úpravy ve spojení s dvojitou zadní nápravou pak údajně stojí za 50% navýšením trakce VelociRaptoru.

Úpravy se přirozeně dotkly také pohonného ústrojí, takže přeplňovaný zážehový šestiválec o objemu 3,5 litru ze standardního Fordu F-150 Raptor nyní produkuje 416 kW a 911 Nm. Ve srovnání s čtyřkolovou verzí VelociRaptoru je výkon motoru o 6 kW menší, ovšem maximum točivého momentu je totožné. Zvýšení výkonu bylo dosaženo upraveným sáním, instalací vysokokapacitního mezichladiče s pojistným ventilem a vylepšenou řídicí jednotkou motoru.

V průběhu let Hennessey postavil už několik tisíc VelociRaptorů, takže se považuje za největšího úpravce Fordů F-150 Raptor. Není to ani jediný vůz, který předělává na šestikolku. Společnost tedy má v tomto oboru bohaté zkušenosti a nebojí se na své výtvory poskytnout tříletou záruku, omezenou nájezdem zhruba 58 tisíc kilometrů (36.000 mil). Zájemci prý mohou objednávat buďto skrze autorizovaného prodejce Fordu nebo přímo u Hennessey. Základní cena VelociRaptoru 6x6 je 399.950 dolarů (9,8 milionů korun).

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme