Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hennessey představilo extrémní Goliath 6x6, na české Bureko však nestačí

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Známý americký úpravce Hennessey už má na svědomí řadu extrémně výkonných sporťáků i SUV, Goliath 6x6 je však jeho druhým pokusem o brutální pick-up se třemi nápravami.

Vůbec první pick-up s pohonem 6x6 představilo Hennessey již v roce 2016 a jeho základem byl upravený Ford F-150 s výkonem 608 koní, kterému automobilka přezdívá VelociRaptor. Minulý rok však úpravce ohlásil další novinku, kterou měl být upravený chevrolet Silverados s pohonem 6x6 a výkonem přes 700 koní. A právě ten nyní představil.

Základem je Chevrolet Silverado poslední generace, který však prošel celkem výraznou úpravou. Nejzajímavější změny se však odehrály u zadní nápravy, která prošla kompletní přestavbou a dostala plně funkční pohon 6x6. Aby se však do auta dvojitá náprava vešla, museli v Hennessey postavit i zcela novou korbu, která dostala výrazný rollbar za kabinou.

Celý podvozek byl zvýšen o celkem extrémních 20 centimetrů, což úpravci umožnilo vměstnat do podběhů terénní pneumatiky BFG o průměru 37 palců. Standardní tlumiče a další komponenty podvozku byly vyměněny za díly speciálně od Hennessey.

Malé zklamání se však ukrývá pod kapotou, kde Hennessey původně slibovalo motor o výkonu 715 koní. Ten měl stačit k akceleraci z 0 na 96 km/h 4,5 sekundy, což by bylo u podobného monstra úctyhodné. Nakonec však úpravce vyladil výkon „jen“ na 450 koní, k čemuž mu stačilo upravené sání a upravené nerezové svody. Do budoucna se však hovoří o možnosti vylepšit motor o kompresor, díky kterému by se výrobce dostal na slibovaných 715 koní a točivý moment přes 900 Nm. O zastavení se pak starají kotoučové brzdy Brembo na všech třech nápravách.

Nový Goliath 6x6 je tak sice poměrně extrémní stroj, na české Bureko 6x6 však výkonem nestačí. Jihočeský úpravce postavil svou šestikolku také na základech Chevroletu Silverado, pod kapotou však nabízí bohatou paletu 6,2 litrových motorů V8. Základní atmosferické provedení nabízí výkon 420 koní (309 kW), v nabídce jsou však i přeplňované verze, pod kterými je podepsán opět americký úpravce Hennessey. A jejich výkon se může pohybovat od 600 koní (441 kW) až po 1.200 koní (883 kW).

Zpátky ale k modelu Goliath, který Hennessey plánuje vyrobit ve 24 exemplářích. Cena jednoho by se měla pohybovat okolo 375.000 dolarů (cca 8,5 milionu Kč) a o zájemce zřejmě nebude nouze. Ostatně i první vyrobený kousek už má svého majitele, kterým by měl být majitel největší bramborové farmy v americkém státě Wisconcin.

Video se připravuje ...

„Jsme nadšení, že můžeme spolu s naším truckem VelociRaptor 6x6 nabídnout i nový Goliath 6x6,“ uvedl k premiéře John Hennessey, CEO značky. „Jsou to velice exkluzivní stroje, které činí jasné prohlášení kamkoliv se s nimi jejich majitelé vydají – ať už je to Rodeo drive, nebo saharská poušť.“

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme