Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šestioké Mini vzniklo na přání saúdského prince. Má nádherný interiér

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Za unikátní Mini zaplatil v přepočtu na dnešní kurzy přibližně 4 miliony korun.

Díváte se na fotky a přemýšlíte, kdy se toto Mini vyrábělo? Ani se nedivíme. Je totiž jediné na světě a vzniklo v roce 1984 na popud saúdského prince. Mini 1000 HLE postavila společnost Tickford, která se soustředila výhradně na úpravy automobilů značky Aston Martin. Pokud vám ale někdo v osmdesátých letech zaplatí 50 tisíc liber, uděláte výjimku a pustíte se třeba i do úpravy Mini.

Video se připravuje ...

Při transformaci populárního britského vozu došlo k zásadní úpravě přední části, kde jsou nové světlomety, upravená maska chladiče a výraznější spoiler. Mezi další úpravy patří rozšířené podběhy, černá vinylová střecha a zcela nové disky kol. 

V interiéru ojedinělého Mini se nachází dvojice sportovních sedadel Recaro potažených červenou kůží, která se používá také u Astonu. Tickford na palubní desku umístil ořechový dekor, který se používá (ano, znovu) ve vozech Aston Martin. 50 tisíc liber za veškeré úpravy už nám začínají dávat smysl. 

Jelikož měl saúdský princ pravděpodobně rád hudbu, je vůz vybaven zvukovým systémem Clarion a reproduktory. Také chtěl pravděpodobně jezdit mimo britské ostrovy, jelikož má Mini 1000 HLE levostranné řízení. 

Není zřejmé, zda Tickford provedl vedle viditelných změn na designu ještě nějaké změny v motoru. Pokud ne, jedná se o litrový benzinový čtyřválec o výkonu 39 koní. Vzhledem ke skutečnosti, že exemplář byl přibližně 30 let schovaný, má velmi nízký nájezd (13.065 km).

Toto Mini bylo nedávno odkoupené aukční společností Bonhams, která vůz nabídla v rámci aukce v Chichesteru. Z oficiálního inzerátu není zřejmé, zda se jedinečné Mini podařilo prodat, nicméně společnost odhadovala prodejní cenu v rozmezí 1,5 až 2,1 milionů korun.

Video se připravuje ...

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
26. 4. 2023 07:58
Připadá mi to
jako úpravy ala Kuba, kde se z nedostatku náhradních dílů na staré ameriky lepily díly z Volhy apod. Ve zkratce: hnusné jak brdel. Zevnitř je to docela ok, ale sranda jsou ty páčky Lucas, které měla taky stodváca a DeLorean :)