Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda dodá policistům nová auta. Za Octavie Combi Policie ČR dá půl miliardy

David Bureš
Diskuze (11)

Ve velkém tendru na nová policejní vozidla nakonec vyhrála domácí značka Škoda. Za jedno auto nabídla nižší částku.

Policie České republiky se může těšit na rozsáhlou obměnu automobilů. Dodá je domácí značka Škoda, která nakonec zvítězila hned ve třech tendrech na modernizaci vozového parku české policie. Do tendru se přihlásila s modelem Octavia Combi.

Vítězství v tendrech vyplývá z písemné zprávy zadavatele, které tento týden zveřejnilo ministerstvo vnitra na stránkách Národního elektronického nástroje pro administraci veřejných zakázek. V tendru na vozy pro tzv. základní dohled (klasická hlídka) mladoboleslavská automobilka porazila konkurenční Hyundai.

Škoda nabídla nižší cenu, když jí jedno dodané auto přijde na 541.822,27 Kč bez DPH. Nabídka Hyundaie počítala s cenou 610.350,82 Kč bez DPH za jedno vozidlo.

V případě tendru na vozidla pro silniční dohled (dopravní policie) a pro tzv. první sled (pro rychlý zásah na místě činu) se Škoda zúčastnila soutěže jako jediná, jiná značka konkurenční nabídku nepodala. V tomto případě bude výbava aut širší, což znamená i vyšší cenu za jeden kus. Dohromady tak mladoboleslavský výrobce obdržel zakázku na automobily za 500 milionů korun bez DPH.

Škoda se všech tří tendrů zúčastnila s modelem Octavia Combi. Konkrétně jej policii dodá s motorem 2.0 TSI (140 kW) pod kapotou v kombinaci s dvouspojkovou převodovkou DSG a pohonem všech kol. Automat a čtyřkolka byly policií vyžadovány.

Zajímavostí v tomto směru je fakt, že se automobilka již připravuje na zahájení produkce nové generace Octavie, která by na trh měla vstoupit v roce 2020. Policie ale podle všeho dostane ještě stávající provedení.

Prototypy nové policejní Octavie Combi byly mimochodem představeny minulý týden v Praze. Jde o podobu aut z jiné zakázky, dohody na dodávku 865 aut. Zajímavostí je výraznější světelná signalizace – majáky nově kombinují modrou a červenou barvu, aby houkající vozidla byla v provozu snáze rozpoznatelná. Nechybí ani speciální bezpečnostní rám, chránící auto při nárazu – používán ale bude také pro případně vytlačení unikajícího vozidla.

Ten bude užit na vozech prvosledových hlídek, v jejich výbavě nemá chybět ani schránka pro bezpečné uložení dlouhých zbraní (samopalů) nebo prostor pro další speciální vybavení. Auta dopravní policie naopak budou mít upravený úložný prostor pro laserový měřič rychlosti, platební terminál, defibrilátor, zastavovací pásy a další výbavu.

Tendr na nové policejní automobily se přitom zkomplikoval. Původní soutěž napadl antimonopolní úřad, podle něhož zadaná dokumentace na dodávku vozidel za za 2,25 miliardy korun zvýhodňovala domácí Škodu Auto. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže viděl problém v omezení na typ sedan a hatchback, na pětidveřovou karoserii a stanovené rozměry kabiny. Policie přitom výměnu vozidel nutně potřebuje, stále více těch stávajících je v havarijním stavu, na svém kontě mají přes 400.000 najetých kilometrů.  

Škoda ale není jedinou značkou, která policistům dodá nová auta. Kynologové se mohou těšit na 40 kusů pick-upu Ford Ranger, pořádková policie zase na Volskwagen Transporter. Na krajská ředitelství bude také rozděleno 79 kusů nákladních skříňových automobilů do 3,5 tuny nebo 130 kusů elektromobilů Hyundai Ioniq. Do vozového parku přibude rovněž 45 kusů VW Crafter, které budou sloužit k eskortám osob.

David Bureš
Diskuze (11)

Doporučujeme

19. 9. 2019 08:50
Prototyp s rámem
Joo ten prototyp s rámem tu ve škodovce parkuje :-)
18. 9. 2019 16:39
Re: rám
Stejně jako u Felišrotů je přední rám na vyjímku pouze na policejní auta,pokud auto doslouží a půjde na prodej tak rám musí dolů... Věc úplně k ničemu,ale prostě někdo koukal na policejní akademii a tam viděl že Amíci mají rámy a červenomodré majáky....to zas bude zmatek a sestřelených aut protože to bude mást když jsme x desítek let zvyklý pouze na modrý
18. 9. 2019 10:24
Re: rám
To je stejně vtipný. EURO NCAP řeší ochranu chodců při nárazu. Automobilky vymýšlejí vystřelovací kapoty airbagy pro chodce a pak se na policejni auta namontuje takovej nebezpečnej kus železa, kterej všechny tyhle bezpečnostní opatření pro chodce pošle do kytek. Případný sražený chodec prostě dostane přes nohy nebezpečným ocelovým rámem, který ho sešrotuje. :D
18. 9. 2019 09:38
Paráda
To se bude podřimovat v takových nových pohodlných sedačkách :-O A ve výbavě bude i pilka aby mohli řezat zátačky při nahánění lumpa :D
Avatar - Ozzman
18. 9. 2019 09:32
Re: To se ...
Hlavně platební terminál , aby jsme to zaplatili ještě jednou a bez keců, že nemáme hotovost....:D