Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric dodala první trolejbusy do francouzského města St. Etienne

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Do francouzského města St. Etienne dorazilo na přelomu roku prvních pět nových trolejbusů, na jejichž výrobě se významně podílela společnost Škoda Electric.

Dopravní podnik francouzského města St. Etienne postupně získá celkem 22 nových trolejbusů s kompletní elektrovýzbrojí z plzeňské společnosti. Škoda Electric také zajišťuje finální montáž a odzkoušení těchto vozidel v Plzni.

Základem trolejbusů pro St. Etienne jsou karoserie nové generace autobusů Urbino z produkce polské společnosti Solaris Bus & Coach S.A. Tato dvounápravová vozidla s celkovou délkou dvanáct metrů má společnost Škoda Electric ve své nabídce jako model 26 TR. Do Francie dodaná vozidla jsou plně klimatizována, vybavena kamerovým systémem a inovovaným systémem osvětlení interiéru.

Pohonný systém těchto trolejbusů doplňují baterie, díky nimž mohou tato vozidla obsluhovat i linky bez trolejového vedení. Baterie se následně zpětně dobíjejí během jízdy na troleji. Trolejbusy v St. Etienne budou jezdit na bateriový pohon nejčastěji úseky v délce zhruba 10 kilometrů a v případě potřeby si poradí i se vzdálenosti až 20 km.

V současnosti jsou ve Francii pouze čtyři města, která disponují trolejbusovou dopravou, jimiž jsou Lyon, Nancy, Limoges a Saint-Étienne. Další města ve Francii v příštích letech plánují návrat těchto ekologických vozidel.

Dodávka pro St. Etienne je jedním z řady projektů Škoda Electric ohledně trolejbusů s bateriovým pohonem na západoevropských trzích. Plzeňská společnost se například podílí na zakázkách pro francouzské Limoges, italské Cagliari, španělský Castellon, nebo maďarský Szeged a Budapešť.

Zdroj: ŠKODA TRANSPORTATION a.s.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme