Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Karoq a Kodiaq přichází v inovovaném balení. Mají modernější techniku a jinou záď

David Bureš
Diskuze (16)

Dvojice SUV je důležitou součástí nabídky Škody. Počínaje modelovým rokem 2020 by pro zákazníky měly být opět atraktivnější.

Polovina roku je u Škody jako již tradičně ve znamení úprav pro nadcházející modelový rok. Zatímco u Superbu proběhla komplexní modernizace, Kodiaq a Karoq se dočkal ne tak rozsáhlé modelové péče. To však neznamená, že by provedené změny nebyly zajímavé.

Inovovanou dvojici SUV totiž poznáte na první pohled. Počínaje modelovým rokem 2020 se na jejich pátých dveřích objeví nápis Škoda nahrazující dosavadní logo automobilky. Kodiaq a Karoq tak následují modernizovaný Superb, Scalu nebo SUV Kamiq, které tento nový jednotící detail vozů Škoda obdržely dříve.

V obou modelech bylo navíc modernizováno hlídání mrtvého úhlu (tzv. Side Assist). S novým systémem vzrostl jeho dosah z dřívějších 20 na nynějších 70 metrů. Asistent pomocí dvou radarových systémů rozpozná vozidla, která se blíží zezadu, nebo jsou v mrtvém úhlu. Funguje přitom nejen při jízdě na dálnici, ale také při couvání z parkovacího místa.

Systém navíc před nebezpečím nevaruje už pomocí snadno přehlédnutelné diody ve vnějším zpětném zrcátku, ale varovným světlem na vnitřní straně vnějšího zrcátka. Signály jsou tak mnohem výraznější a kromě toho lze také regulovat jejich jas.

Bezklíčový systém Kessy se zase dočkal pohybového senzoru v klíčku, což snižuje riziko odcizení vozidla nebo vloupání se do něj. Signál, vysílaný klíčkem, se tak automaticky vypne, pokud klíčem není po dobu 15 minut manipulováno, protože například leží v zásuvce nebo na stole. Jakmile se klíčkem zase pohne, opět se aktivuje funkce vysílače, aby bylo možné vůz komfortně odemknout.

Karoq a Kodiaq navíc rozšíří i svoji nabídku. Adaptivní podvozek bude nově dostupný i pro modely s pohonem přední nápravy, zatímco dosud jej mohli pořídit jen zájemci o čtyřkolku. Karoq se navíc dočká turbodieselu 2.0 TDI naladěného na 140 kW, známého třeba již z Kodiaqu. Spárován bude standardně s pohonem všech kol a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG. Ve verzi Ambition tato kombinace přijde na 800.900 korun. A aby toho nebylo málo, Kodiaq naláká na 20palcová kola Ignite s pneumatikou o širším rozměru 255 mm.

Duo SUV je pro Škodu velice důležité. Až sedmimístný Kodiaq má na svém kontě od svého uvedení na podzim 2016 již přes 360.000 vyrobených kusů, zatímco menší Karoq od podzimu 2017 dosáhl už na více než 220.000 vyrobených exemplářů.

David Bureš
Diskuze (16)

Doporučujeme

19. 7. 2019 09:16
Nejak to nepochopili :-)
Tak koukam ve Skodovce to nejak nepochopili :-) :-)

Volkswagen tam ma sve logo a napis jako PASSAT nebo ARTEON.

Ve Skodovce to zjevne nepochopili a na vsechna auta ted nalepi ŠKODA :-)
Navic se Š takze kazdy cizinec na svete si hned bude rikat OMG ted celej svet vi, ze jsem nemel na VW a mam auto kdovi z jaky pr**le sveta :-)
Pravda, ten hacek nad S maji fakt co nejmensi to jen slo ... :-)

No a cesi si proste jen reknou jen ze to škoda :-)

PS: ja mam skodovku rad a nemam s ni problem, ani kdyz tam je podle me blbej napis ... ikdyz si ji asi nikdy nekoupim, protoze socialni verzi nechci a VW je vzdycky ve stejne vybave levnejsi :-)
Avatar - palix
18. 7. 2019 19:42
Re: Blink
Pravda - možno biely by bol krajší.
Ináč čo sa interiéru týka - sú autá kde sa mi viac páčia klasické "budíky" ako digitálne. Tie digitálne vyzerajú niekde dosť lacno :(
Avatar - miromen
18. 7. 2019 11:21
Ošklivost
To co designově předvadi škodovka je jednim slovem tragedie. Hrany, ktere davno vyšly z mody na konzervativnich tvarech vypadaji nemoderně již jako nove a ještě k tomu domrvene zbytkem. Jako by se na designu podilel M. Zeman, ktery ma blizko k čině.
Avatar - 3_diamanty
17. 7. 2019 21:09
Re: Blink
za mna je na karoqu hodne vela tmaveho plastu v dolnej castu naraznika .... https://img2.auto.cz/…ull/3937096_.jpg posobi to potom tak nejak "lacno" ale teda skor nevkusne ... neladi to moc... kodiaq me to lepsie spravene
Avatar - twistedTSD
17. 7. 2019 20:58
Re: Blink
Za mě je Karoq úplně v pohodě, i v holobytu s halogeny se na něj dá koukat. Jen holt sociální modrá mu asi nesedí.