ŠKODA Octavia RS: její proměny v běhu času

Komerční prezentace

První generaci nejrychlejší sériové Octavie uvedla ŠKODA na trh již na přelomu tisíciletí s faceliftem stávajícího modelu. Přesně od konce roku 2000 se datuje vývoj modelu RS, který se těší obrovskému úspěchu až do teď.

O úspěchu sportovní verze Octavie nejvíc vypovídají současná čísla. U nás totiž značku RS nese každá desátá Octavia, v Německu a Švýcarsku je to více než dvacet procent a celosvětově zaujímá patnáctiprocentní podíl.

Tip: Pořizujete nový vůz? Prohlédněte si prověřené ŠKODA PLUS ojeté vozy ŠKODA Octavia v různých provedeních s manuální i automatickou převodovkou. Výběr různých modelů i barev pro milovníky silných aut od autosalonu AUTO OPAT.

ŠKODA Octavia první generace (2000 - 2005)

První model Octavie RS disponoval benzínovým čtyřválcem 1,8 litru o výkonu 132 kW (180 koní), kombinovaným s manuální pětistupňovou převodovkou. Zrychlení z nuly na 100 km/h zvládla první Octavia RS za méně než osm vteřin, čímž okamžitě okouzlila zákazníky.

O rok později přichází na trh další model, který na sebe okamžitě strhne pozornost. U příležitosti výročí 100 let angažmá mladoboleslavské značky v motoristickém sportu se představuje limitovaná, stokusová edice vozů ŠKODA Octavia RS WRC Edition. Jednu tunu vážící vůz přinesl nezaměnitelné designové prvky, které ještě více podtrhly sportovní vzezření, například ikonická sedmnáctipalcová kola, xenonové prvky a chromované lišty přední masky.

ŠKODA Octavia druhé generace (2005 - 2013)

Druhá generace Octavie RS přichází na trh zhruba rok po uvedení nového modelu samostatné Octavie. Představení se kromě klasického liftbacku dočkala i verze kombi, která se okamžitě stala velmi oblíbenou a zůstala ve výrobě až do roku 2013. ŠKODA Octavia RS byla nabízena ve dvou motorizacích. Zákazník mohl vybírat mezi přeplňovaným dvoulitrovým benzinovým čtyřválcem o výkonu 147 kW (200 koní), nebo turbodieselem stejného objemu o výkonu 125 kW (170 koní).

Tip: Ať už samotná ŠKODA Octavia nebo Octavia RS se osvědčila i na dlouhé cesty. Stala se skvělým společníkem s celým zavazadlovým prostorem při cestování na dovolenou, třeba do oblíbeného Chorvatska.

Novinkou byla také dvouspojková převodovka DSG. Co se však posunulo bezesporu, bylo zrychlení modelu RS. Benzinový motor zrychlil z nuly na 100 km/h za pouhých 7,2 sekund (u první generace to bylo 7,9 sekund) a maximální rychlost dosahovala 240 km/h.

ŠKODA Octavia třetí generace (od roku 2012)

Na druhou generaci ŠKODY Octavia RS navázala v roce 2012 velmi podařená třetí generace. Jako tradičně bylo možné vybírat ze dvou verzí karosérie – liftbacku a kombi. U vozu došlo ke zvětšení vnitřních prostor i vnějších rozměrů a ke snížení světlé výšky o 15 mm. V přední části Octavia zaujala nárazníkem s prodlouženým spoilerem a v zadní dvojitou koncovkou výfuku a černým difuzorem. V roce 2017 vůz následně prošel ještě faceliftem, který připomínají zejména jeho dělené světlomety.

Tip: Kupujete ojetý vůz? Přečtěte si 5 rad, jak na koupi ojetého vozu.

Škoda Octavia RS Škoda Octavia RS

U třetí řady bylo na výběr opět ze dvou typů motorů - zážehového motoru o výkonu 162 kW a turbodieselu s výkonem 135 kW. Zajímavá byla především benzinová varianta, která umožňovala dosáhnout až rychlosti 248 km/h a zrychlení z nuly na 100 km/h za 6,9 sekundy. Značného zlepšení se přitom dočkaly i jízdní vlastnosti Octavie RS, které stavěly na delším rozvoru a nižší hmotnosti. V zatáčkách se tak třetí generace vozů velmi dobře drží i při vyšších rychlostech.

Tip: Ušetřete téměř 50 % na pohonných hmotách při zachování stejného výkonu vozu s moderní LPG přestavbou. Na rozdíl od někdejších nedokonalých LPG systémů ty současné umožňují stejný či lehce vyšší výkon vozu.

Škoda Octavia RS Škoda Octavia RS

ŠKODA Octavia RS čtvrté generace (od roku 2020)

Octavia RS IV. verze bychom se měli dočkat v polovině roku 2020.

Již nějakou dobu se ví, že bude dostupná ve třech variantách.

1.    S benzínovým motorem.

2.    S dieslovým motorem.

3.    Plug-in hybrid.

Více si přečtete o ŠKODA Octavia RS v listopadovém článku.

Komerční prezentace

Doporučujeme

Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly