Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda poodhaluje osmý žákovský vůz. Afriq se inspiroval Rallye Dakar

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Koncept závodní verze městského SUV Škoda Kamiq vzniká ve spolupráci se Škoda Motorsport a odkazuje na slavnou Rallye Dakar.

Osmý žákovský vůz, na kterém pracuje pětadvacet žáků Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto v Mladé Boleslavi, zná konečně své jméno: Škoda Afriq. Základem konceptu se stalo městské SUV Škoda Kamiq, které ovšem projde řadou rozsáhlých změn, díky kterým se promění na koncept terénního závodního vozu.

První skica poodhaluje například zvýšení světlé výšky, vytažení podběhů, instalaci střešního nasávání vzduchu nebo velké křídlo na pátých dveřích. Automobilka pak dodává, že je model Afriq dlouhý 4.362 mm a široký 2.649 mm.

Žáci přitom jako již tradičně vytvářejí velkolepě navržený a ručně skládaný unikát již od prvních tahů tužkou. Spolehnout se přitom mohou na podporu nejen od mistrů odborného výcviku a pracovníků technického vývoje, designu nebo výroby, ale poprvé také na podporu lidí z divize Škoda Motorsport, kteří jim pomáhají s realizací nevšedních nápadů.

Je skvělé vidět, kolik nadšení a kreativity vložili naši žáci do tohoto projektu. Ve spolupráci s mistry odborného výcviku, kteří naše studenty provází s vysokým osobním nasazením a pečlivě s nimi pracují na všech detailech, realizují účastníci projektu každý rok nápady, které překvapí i odborníky. Žáci vždy dokáží dát svému vysněnému vozu jedinečný charakter," dodává Zdeněk Stanke ze Škoda Academy.

Označení Škoda Afriq přitom nebylo zvolena náhodou – kromě jiného jde totiž také o zdůraznění odpovědnosti společnosti Škoda Auto za veškeré aktivity koncernu Volkswagen v severní Africe. Vedle Indie a Ruska se tak česká automobilka stala zodpovědnou také za všechny aktivity skupiny Volkswagen v Egyptě, Tunisku, Maroku a Alžírsku.

Jménem Afriq a poctou nového žákovského vozu ke kořenům Rallye Dakar na africkém kontinentu, žáci zvyšují povědomí o nově přidělené odpovědnosti společnosti Škoda Auto za region severní Afriky. Podobně jako v Indii a v Rusku chceme i na africkém kontinentu přinést naše know-how do dynamicky se rozvíjejících regionů, abychom efektivně využili již existující synergie koncernu,“ uvádí Arwa Oeljeklaus, vedoucí Řízení regionu Severní Afrika.

Samotná značka Škoda pak není na Rallye Dakar žádným nováčkem. V roce 2018 se model Kodiaq jako první SUV značky zúčastnil slavného závodu v Jižní Africe, kde jako doprovodné vozidlo českého týmu Barth Racing a v sériovém provedení zdolal téměř 10.000 kilometrů. V roce 2021 se pak Rallye Dakar zúčastnil v sekci Classic automobil Škoda 130 LR, který dorazil do cíle po více než 7.600 kilometrech a připsal si i etapové vítězství a několik třetích míst.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

25. 11. 2021 18:06
Re: Hezké
Kde si objavil stredoškolákov? Ja som čítal iba o učňoch. Nepletieš si trochu pojmy a dojmy?
Avatar - Emel
25. 11. 2021 12:10
Re: Hezké
No... jak myslíš.
Skici na podobný úrovni prezentujou zcela vážně i automobilky, tady to prezentuje skupina středoškoláků jako školní projekt... za mě osobně je to super.
25. 11. 2021 10:14
Tak ukaž Pepíčku...
...co jste dnes ve školce malovali.
Autíčko, ale dnes ti poodhalím jen kousíček, zítra uvidíš už celé kolečko a pozítří ...

Nebo - přinesl jste na vyšetření vzorek stolice ? Ano, pane doktore, ale dnes vám poodhalím jen kousek toaleťáku...
25. 11. 2021 09:28
Re: Hezké
Než se prezentovat takovou bídou, radši bych počkal až budou nějaké slušnější výsledky
25. 11. 2021 09:26
Škoda valí
Doteraz boli na návrh a stavbu konceptov potrební inžinieri a dizajnéri, dnes stačí ich občasná asistencia, dohľad majstrov odborného výcviku a zvládnu to aj učni. :yes: