Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda s upravenými vozy Rapid a Citigo dorazila k Wörthersee na megasraz

Tomáš Kovařík
Diskuze (85)
Kolona osmi Škodovek vyrazila včera v 10 h z Prahy po vlastní ose k jezeru Wörthersee, kde se ode dneška koná tradiční tuningový sraz. Redaktor Světa motorů Jiří Baborský je u toho.

Aktualizováno 10:00: Mladoboleslavská výprava dorazila k jezeru Wörthersee včera pozdě večer, nicméně na auta čekaly osvětlené stany s připraveným týmem techniků, málem jako na rallye. Za svitu měsíce tak mohla být dokončena přeměna sériových Škodovek do podoby, v jaké budou na dnešním koncernovém megasrazu prezentovat originální příslušenství.

Víc práce bylo přes noc na Rapidu. Dostal vnější zpětná zrcátka s karbonovým vzhledem, která korespondují se zadním spoilerem. Výraz auta hodně změnila černá maska chladiče, do interiéru se nastěhoval sportovní volant s lakovanými příčkami, kožená parkovací brzda a líbivější řadicí páka. Karoserii ozdobily červené podélné pruhy, polepy byly také finální úpravou pro zelené Citigo.

Tím jsou "pojízdné poutače" na originální příslušenství Škoda dokončeny. V našem případě šlo samozřejmě o boj s časem, oficiální servisy si berou na takové množství úprav 24 hodin.

Pokud byste si z katalogu vybrali všechny doplňky, s jakými na tuningový sraz k jezeru Wörthersee dorazí naše Citigo, budou vás stát 24 643 korun.

V případě Rapidu je třeba rozlišit díly, které již lze objednat a ty, které budou dostupné až koncem roku v připravovaném paketu Red & Grey. Prodávané doplňky jsme pořídili za 19 589 korun, cenu zmíněného setu se dozvíme až při jeho uvedení na trh.

Podrobný ceník použitého originálního příslušenství pro Citigo a Rapid najdete v následující tabulce. Vždycky jde o cenu dílu bez montáže.

Škoda Rapid: Použité díly originálního příslušenství (s DPH bez montáže, spoilery v přípravě pro lakování)
Spoiler předního nárazníku3 743 Kč
Spoiler zadního nárazníku4 484 Kč
Dekorativní lišta předního nárazníku - černá lesklá749 Kč
Dekorativní prahové lišty1 485 Kč
Textilní koberce Prestige988 Kč
Sportovní pedály1 325 Kč
Síťový program červený794 Kč
Kožený volant s červenou kůží4 023 Kč
Hlavice řadící páky s červenou kůží830 Kč
Madlo ruční brzdy s červenou kůží1 168 Kč
Spoiler pátých dveří (karbon)prototyp
Rámeček chladiče v černé lesklé barvěprototyp
Kola z lehké slitiny Ray 17" v červeném designuprototyp
Fóliové polepy Red&Greyprototyp
Zpětná zrcátka (karbon)prototyp
CELKEM19 589 Kč

Škoda Citigo: Použité díly originálního příslušenství (s DPH bez montáže)
Přední spoiler5 030 Kč
Střešní spoiler, v přípravě pro lakování4 791 Kč
Difuzor zadního nárazníku3 833 Kč
Dekorativní lišta předního nárazníku - černá lesklá359 Kč
Dekorativní prahové lišty1 632 Kč
Textilní koberce Prestige1 033 Kč
Kola z lehké slitiny Serpens 16" v černé metalické barvě3 084 Kč
Foliové polepy Sport Desing paket v černé metalické barvě2 845 Kč
Zpětná zrcátka v barvě černá Deep2 036 Kč
CELKEM24 643 Kč


Aktualizováno 28.5. 19:45: Počasí nám sice nepřeje, ale tuningové exempláře přesto pěkně rozkvétají. V rakouském městečku Mondsee u stejnojmenného jezera jsme právě vyměnili sériová plechová kola obou Škodovek za fešné kousky z lehkých slitin a na nich budeme pokračovat do cíle k jezeru Wörthersee.

Černo-stříbrné šestnáctipalcové ráfky Serpens, které jsme instalovali na Citigo, stojí 3084 Kč za jeden kus, sada tedy přijde na 12 336 korun.

Rapid v pauze u jezera obul sedmnáctipalcová kola Ray v hodně efektní červeno-stříbrné povrchové úpravě, jejichž cena ale zatím nebyla stanovena. Jde o jeden z dílů teprve připravovaného paketu Red & Grey, který se začne nabízet koncem roku. Inspirace loňským konceptem Rapid Sport je zřejmá.


Aktualizováno 28.5. 14:20: Rapid odjíždí z Českých Budějovic směr Mondsee vylepšený o doplňky, které lze jednotlivě objednat. Výjimku představuje pouze karbonové křídlo, to zatím existuje pouze jako prototyp. Dohromady jako paket si tyhle doplňky budou moci zákazníci objednat koncem letošního roku. Cena všech doplňků bez lakování a práce servisu (bez křídla) činí 12.774 Kč včetně DPH, přičemž nechybějí ani sportovní pedály a prahové lišty.

Citigo dostalo v Budějovicích optické spoilery, difuzor, křídlo a prahové lišty, do interiéru pak efektní koberce. Spoilery nárazníků jsou lakované, střešní spoiler však ne. Celkem jsou na voze doplňky za 16.678 Kč bez DPH.


Aktualizováno 28.5. 13:30: Krátce po obědě dorazil škodovácký konvoj do českobudějovického zastoupení Auto Ševčík. Na Citigo i Rapid se okamžitě vrhla parta servismanů, kteří začali na auta montovat a lepit první optické doplňky.

Oba automobily dostaly spoiler na zádi, Citigo v barvě karoserie, Rapid vsadil na imitaci karbonu. Na předním i zadním nárazníku se usadily decentní nástavce, ten u Rapidu má zakomponované dvě odrazky, takže evokuje Octavii RS. Všechny použité díly pocházejí z katalogu originálního příslušenství a jsou zákazníkům k dispozici (kromě karbonového křídla pro Rapid).

Necháme zatvrdnou tmel a s takto předpřipravenými auty vyrazíme ve 13:30 směrem k rakouskému jezeru Mondsee, kde nás čeká druhá fáze úprav.

Zástupci Škodovky se rozhodli ukázat zákazníkům, jak lze individualizovat Citigo a Rapid pomocí prvků z programu originálního příslušenství. Využili k tomu akci více než povolanou: tuningový sraz u rakouského jezera Wörthersee.

Sériové zelené Citigo a bílý Rapid v rámci akce nazvané Škoda Wörthersee Tuning Experience vyrazily v deset hodin z Prahy a míří přes České Budějovice a Mondsee k již zmíněnému Wörthersee. Redaktor Světa motorů Jiří Baborský řídí jeden z šesti doprovodných vozů a bude nás průběžně zásobovat informacemi z cesty. Posádku s ním tvoří herečka Nikol Štíbrová.

skoda rapid skoda rapid

Cestou jsou naplánované zastávky u autorizovaných prodejců, kde se budou vozy postupně "zdobit". První je naplánovaná v Českých Budějovicích, kde vozy dostanou nějaké doplňky z katalogu originálního příslušenství. V Mondsee se mimo jiné zamění plechové disky za litá kola a v cíli ve Wörthersee dostanou vozy foliové polepy a další detaily.

Na Citigo se postupně umístí díly z paketu, který se již nabízí. Rapid dostane optický paket, jenž je zatím ve fázi prototypu a lidé ze Škodovky si na něm chtějí ověřit reakce okolí. Pokud budou pozitivní, pravděpodobně do konce letošního roku se tenhle doplněk objeví u prodejců Škodovek na vybraných trzích. Pro zajímavost: základ tohoto paketu jste mohli vidět loni u červeno-šedého Rapidu Sport.


Foto: Jiří Baborský a René Fluger

Tomáš Kovařík
Diskuze (85)
Avatar - Emel
29. 5. 2014 21:24
Re: Šrot
Jasně, jen je ta Fiesta o 3cm vyšší. A má snad nějaký proporční problém?
Avatar - Emel
29. 5. 2014 21:22
Re: Šrot
Za to zřejmě dostal Red Dot ;-)
29. 5. 2014 19:54
Re: Šrot
Akurát optická disproporčnosť nemusí byť zapríčnená práve pomermi jednotlivých rozmerov, ale skôr tvarovým riešením a rozvrhnutím jednotlivých (optických) hmôt. Je to možno jedno z meradiel kvality dizajnu, a je vidno, že Rapid v tomto smere veľmi neboduje...
29. 5. 2014 15:37
Re: PR
Co bys radši? Korejce, Francouze, Japonce? Jsi v ČR a tady je Škoda logicky nejvíc. Takže tak.
29. 5. 2014 14:32
Re: Šrot
Na solar! :-! :yes: