Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda v Kvasinách spustila výrobu nového kodiaqu. Pojďte se podívat

Ondřej Šámal
Diskuze (1)

Mladoboleslavská automobilka zahájila výrobu jednoho ze svých stěžejních modelů. Kvůli druhé generaci SUV Kodiaq do závodu v Kvasinách investovala přes 1,2 miliardy korun.

Zatímco produkce čtvrté generace Škody Superb se po přesunutí z Kvasin do koncernové továrny v Bratislavě započala již začátkem prosince loňského roku, technicky příbuzné SUV Kodiaq se v Kvasinách začíná montovat nyní. Škodovka kvůli tomu do výrobního závodu investovala přes 1,2 miliardy, přičemž denní kapacita má dosahovat až 410 vozů.

Součástí úprav je také zajištění podmínek pro výrobu verze Kodiaq iV s plug-in hybridním pohonem. Přestavba výrobní linky se týkala například manipulátorů, montáže podvozků, dopravníkových technologií, ale například také úpravy robotů, které nanášejí okenní lepidlo.

Video se připravuje ...

Kodiaq se loni se 105.900 vozy stal třetí nejprodávanější škodovkou na světě. První generace se od premiéry v roce 2016 vyrobilo přes 870 tisíc vozů. Jednou z novinek nástupce je zmíněná plug-in hybridní varianta s motorem 1.5 TSI a elektromotorem se systémovým výkonem 150 kilowattů, která si energii bere z velkého akumulátoru s kapacitou 25,7 kWh, díky které by vůz měl na jedno nabití zvládnout přes 100 elektrických kilometrů.

Ondřej Šámal
Diskuze (1)

Doporučujeme