Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škodovky v policejních barvách. Kde jezdí? A kterým to sluší nejvíc?

Jan Zajíc
Diskuze (8)

Vozy automobilky Škoda nejsou oblíbené pouze u české policie, slouží i v mnoha dalších zemích - a nikoli jen evropských.

Přehledem zemí, v nichž policisté využívají auta mladoboleslavského výrobce, se čerstvě pochlubila samotná automobilka Škoda.

Začněme doma: víte, že od roku 1993 Škoda české policii předala už přes dvacet tisíc vozů?

V současnosti po českých silnicích jezdí 865 policejních Octavií třetí generace, jejichž speciální výbava vedle klasických majáků, polepů a dalších prvků zahrnuje také masivní trubkové rámy. Ty vznikly jako nástroj k ochraně posádky policejního vozu při automobilových honičkách. Zvlášť pomáhají při takzvaném PIT (pursuit intervention technique) manévru. Rám je namontovaný na zesíleném předním nárazníku, má černé práškové lakování a váží 19,8 kilogramu. Díky rámu Octavia z cesty odsune nebo zastaví auto o maximální hmotnosti jedné tuny a výšce alespoň šedesát centimetrů.

Nedávno česká policie získala vozy Škoda Kodiaq, které pohání zážehový motor 2.0 TSI o výkonu 140 kW v kombinaci se sedmistupňovou převodovkou DSG a pohonem všech kol. Doplňují je kombíky Superb s výbavou Ambition. Mají motor 2.0 TSI o výkonu 206 kW, převodovku DSG, pohon všech kol a adaptivní podvozek. Jejich maximální rychlost činí 250 km/h a z 0 na 100 km/h zrychlí během 5,8 sekundy.

Kromě běžné policejní techniky, jako jsou majáky či radiostanice, jsou osazeny kamerovým systémem na čtení registračních značek vpředu i vzadu jedoucích vozidel. Ten umožní třeba i okamžitou kontrolu uhrazení dálničního poplatku. V zavazadlovém prostoru auto vozí speciální zástavbu, která poslouží také jako mobilní kancelář.

A co zahraničí? Vezměme to podle abecedy:

Arménie

Policejní sbor hlavního města Jerevanu si letos pořídil 150 Octavií, a v zemi tak půjde o první nasazení škodovek coby hlídkových aut v "první linii". Vozy dostanou silnější akumulátory, ledkové majáky, 360stupňové pátrací světlomety a další speciální výbavu.

Bosna a Hercegovina

Policie v Sarajevu si prvních deset Octavií koupila v roce 2018, o rok později následovala další stovka pro republikový sbor.

Bulharsko

Bulharská policie provozuje celkem 344 Rapidů, jejichž zvláštní výbavou je kapacitnější akumulátor a výkonnější alternátor — jde však o standardní tovární nabídku, nikoli řešení na míru.

Finsko

Civilní i plně označené vozy Škoda slouží v zemi tisíců jezer už několik let. V "ostrém" nasazení jezdí zhruba 180 vozů, dalších 32 civilních aut bez policejní výbavy slouží coby běžná služební. Ve Finsku jezdí Octavie a Superby, které si místní policejní sbor nechává upravovat od domácích firem radary, kamerami, speciálními radiostanicemi a samozřejmě majáky a polepy.

Francie

Ve službách francouzských policejních složek najdeme Fabie, Karoqy, Kodiaqy, Octavie i Scaly – v posledních třech letech jich automobilka dodala téměř sedmnáct stovek.

Itálie

Také na Apeninském poloostrově slouží několik set Octavií a Superbů s policejními polepy. Od roku 2012 jich Italové koupili na jedenáct set. Mezi zajímavou výbavu patří třeba schránka na samopaly mezi předními a zadními sedadly, organizátor na speciální výbavu v kufru nebo pokročilá komunikační a GPS technika.

Izrael

Ve službách izraelských policistů se během posledních pěti let protočilo několik stovek Octavií a Superbů coby běžných hlídkových i neoznačených automobilů.

Litva

Litevští policisté jezdí ve vozech Škoda už od roku 2008. Používají na dvě stovky Octavií a Superbů s tradiční policejní výbavou, mezi níž patří například i mříže a upravený interiér zadní části vozů. V této zemi ovšem stále slouží také model Yeti.

Lotyšsko

V Lotyšsku policie používá 52 Octavií a 37 Superbů. Slouží výhradně jako neoznačená vozidla zaměřující se na kontrolu dopravy. Vozy jsou vybaveny speciální technikou pro dopravní policii.

Nový Zéland

Škoda před časem zvítězila v tendru novozélandské policie, takže letos by policisté měli dostat 355 vozů a v následujících čtyřech letech převezmou 450 až 500 vozů ročně. Jedná se o modely Superb Combi s motory o výkonech 206 a 162 kW a Kodiaq s výkonem 132 kW. Novozélanďané rovněž uvažují o pořízení plug-in hybridního Superbu iV. 

Rakousko

Škody patří do výbavy rakouských policejních složek už od roku 2006. Ve flotile zhruba dvanácti stovek vozů převládají modely Octavia Combi 4x4 a Kodiaq rovněž s pohonem všech kol. Další Octavie a Superby slouží jako civilní. Zajímavostí je, že vozy si policie pořizuje na tří- až čtyřletý leasing — důležitým faktorem proto je, aby policejní výbava byla nainstalována tak, aby šla po skončení leasingu snadno beze stop odmontovat.

Srbsko

Přes dva a půl tisíce vozů Octavia nebo Scala vybavených zvukovou a světelnou signalizací nebo speciálními rádiovými stanicemi můžete potkat i na srbských silnicích.

Španělsko

Španělská policie dostávala od roku 2018 desítku Octavií nebo Karoqů ročně.

Ukrajina

Ukrajinští policisté jezdí v Rapidech, Octaviích, Superbech, Kodiacích. Policejní složky za poslední tři roky převzaly na dvanáct set škodovek.

Velká Británie

V roce 2020 dodala Škoda tamním policejním a záchranným složkám 491 vozů, mezi nimi Octavie, Superby, Kodiaqy a také elektrické Enyaqy. Na rychlou jízdu mají ostrovní policisté Octavii RS s výkonem 180 kW. Za zmínku rovněž stojí speciálně upravený Kodiaq, jehož zavazadlový prostor je přeměněn na mobilní kotec pro přepravu čtyřnohých členů policejního sboru. Dva samostatné boxy jsou klimatizované, teplotu lze regulovat z přední části vozu. Pokud by psům hrozilo nebezpečí a nebylo možné otevřít záď vozu, mohou kotce bezpečně opustit výklopným skleněným oknem do kabiny auta.

Zdroj: Škoda Auto

Jan Zajíc
Diskuze (8)

Doporučujeme

20. 8. 2021 20:08
Re: PIT
Nemachruj a ked to vies, tak nas poinformuj.
Avatar - Dinar
18. 8. 2021 08:16
Re: Vážený pane Zajíci....
Jednak organizér nemá žádnou vypovídající hodnotu, druhak je to bizarní. Organizátor je pro tento případ nejideálnější označení.
Zdroj: čeština pro 21. století. ;-)
Avatar - chinagofastandkilleu
17. 8. 2021 23:56
Re: PIT
Po vzoru islámských republic, všelikého vzoru EU by mohla mít PČR na korbě kulomet a jakmile se někdo začne chovat protiprávně = tak ho rozstřílet :-!
Avatar - chinagofastandkilleu
17. 8. 2021 23:53
Re: Vážený pane Zajíci....
TVL.... TEN je dobrej !!! :D :D :D Organizér jeden ! :D :D Jen počkej Zajíci ! Nu pagadi !
17. 8. 2021 23:10
Re: PIT
Zkus si nejdriv zjistit, za jakych podminek ten PIT lze pouzit, a pak se zkus zamyslet, proc se to nedela treba ve mestech, kde probiha nejvic ujezdu policajtum. 😉