Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škodu 100 s V8 z Audi a s kompresorem znáte? Na 200 km/h zrychlí do 9 sekund!

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Tahle Škoda 100 už na první pohled prozrazuje, že nejde o sériové auto. Její schopnosti by vás i tak mohly překvapit.

Jde totiž o vůz, který zvládne akcelerovat z klidu na stovku za méně než 9 sekund. A který dokáže pokořit čtvrtmíli pod 11 vteřin.

Oranžová škodovka patří maďarskému nadšenci jménem András Pischoff-Bojtos. Dnešní čtyřicátník "stovku" vlastní údajně od mládí, byla dokonce jeho první autem. Tehdy byla červená a v podstatě obyčejná.

V roce 2011 se ovšem András pustil do výrazné přestavby. Sedan kompletně odstrojil a snad všechno důležité předělal - podvozek, interiér, pohonné ústrojí, brzdy, jsou tu také nová a větší kola. Dokonce sáhl po úpravě karoserie, škodovka má totiž viditelně sníženou střechu.

Nejpozoruhodnější novinku ale jistě představuje instalace odlišného motoru. András si vybral 4,2litrový zážehový vidlicový osmiválec Audi, který umístil za přední sedadla. Tedy tam, kde původně byla zadní sedačka.

A aby toho nebylo málo, novou V8 majitel ještě doplnil o přeplňování kompresorem! Motor je přitom spojen s manuální převodovkou.

Výsledek vzbudil brzy slušný poprask. Už v roce 2013 se na YouTube objevila videa brutálně zrychlující oranžové škodovky, většinou pocházející z různých "sprinterských" akcí. Poměrně slavné je ovšem také video z běžného provozu, na němž je vidět, kolik síly tahle škodovka s novou technikou poskytuje. Přesný výkon přeplňovaného osmiválce bohužel neznáme.

Auto by každopádně i dnes mělo patřit Andrásovi. V roce 2019 o něm a jeho výtvoru vyšlo povedené video na YouTube kanálu Totalcar.hu, o rok později se András Pischoff-Bojtos se Škodou objevil ve výsledkové listině závodů na čtvrt míle a že by stovka stále měla patřit jejímu tvůrci, nám potvrdil také novinář, který zmíněné video v roce 2019 natočil.

Reportáž je bohužel jen v maďarštině, ale i tak stojí za zhlédnutí. Už jen proto, že nabízí pohled na spoustu detailů, s nimiž se András doslova piplal. A samozřejmě nechybí také jízda. V tomto ohledu doporučujeme záběry na konci videa, na nichž nám András přesvědčivým způsobem naznačuje, co jeho neobvyklá Škoda 100 dovede. A také jak zní...

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Dinar
27. 1. 2022 07:31
K tomu autu
se dá říct jediné, kdo si hraje, nezlobí.
Avatar - Dinar
27. 1. 2022 07:31
Re: Tak jak tedy ?
To je standardní novinářská práce ACZ, přečíst si tu v posl. letech článek bez faktické chyby, je jako zahlédnout jednorožce.
26. 1. 2022 20:13
Tak jak tedy ?
V nadpisu se píše "Na 200 km/h zrychlí do 9 sekund!" a v první větě textu "...z klidu na stovku za méně než 9 sekund."

Tak si v tom udělejte pořádek.